SÄVELTEN KUTSU

Su 30.10.2016 klo 16 Karttulan seurakuntakoti

Andrey Nikulin, viulu
Timo Törmä, sello
Irina Zahharenkova, piano

Rahmaninov - Arenski

Käsiohjelmat: 10€ / 5€ eläkeläiset, työttömät / 2€ opiskelijat - ovelta, vain käteisellä

Yhteistyössä Kallaveden seurakunta!

OHJELMA:

Sergei Rahmaninov: Eleginen trio

Anton Arenski: Pianotrio nro 1, op. 32 (1894)
1. Allegro moderato
2. Scherzo. Allegro molto
3. Elegia. Adagio
4. Finale. Allegro non troppo

TEOKSISTA:

Anton Arenski (1861-1906) oli venäläinen säveltäjä, joka opiskeli Pietarin konservatoriossa mm. Rimski-Korsakovin johdolla. Myöhemmin hän opetti Moskovan konservatoriossa, jossa ystävystyi Tshaikovskin ja Tanejevin kanssa, joiden vaikutus on kuultavissa hänen sävellyksissään. Hänen tänään kuultava ensimmäinen pianotrionsa sävellettiin v. 1894 kuuluisan sellistin Karl Davydovin muistolle. Trion perussävy on pikemminkin haikean muisteleva kuin surullinen. Ensimmäisen osan dramaattinen pääteema esiintyy kautta koko trion aina Finaalin Codaan asti. Toinen osa on leikittelevä Scherzo, jonka keskellä on Arenskille tyypillinen slaavilainen valssi. Kolmas osa,
Elegia on surumielinen ja kaunis. Jouset soittavat sordinoituina pianon kuvioiden yllä. Neljäs alkaa dramaattisesti ja sisältää muistumia edellisistä osista. Tässä osassa on myöskin kuultavissa Tshaikovskin vaikutusta. Triosta on tullut säveltäjänsä ehkä tunnetuin teos, joka kuitenkin on jäänyt hieman Tshaikovskin vielä tunnetumman trion varjoon. (Timo Törmä)                 

ESIINTYJISTÄ:

Andrey Nikulin suoritti diplomiopintonsa viulunsoitosta ja kamarimusiikista Moskovan Tsaikovski-konservatoriossa. Valmistuttuaan vuonna 1989 hän jatkoi opintojaan ja teki lisensiaatintutkinnon Venäjän valtion Maimon Akatemiassa vuonna 2002. Nikulin muutti Suomeen vuonna 2003 ja on toiminut siitä lähtien viulunsoiton lehtorina Savonlinnan musiikkiopistossa sekä vuodesta 2010 alkaen myös Savonia-ammattikorkeakoulussa.  Hän konsertoi säännöllisesti Savonlinna-kvartettinsa ensiviulistina.

Timo Törmä on opiskellut sellonsoittoa Arto Noraksen johdolla Sibelius-Akatemiassa ja valmistunut sieltä erinomaisin arvosanoin. Ensikonserttinsa jälkeen Törmä on toiminut Kuopion konservatorion sellonsoiton lehtorina sekä esiintynyt etenkin kamarimuusikkona kotimaan lisäksi muualla Euroopassa sekä Keski-Aasian ja Lähi-idän maissa.

Irina Zahharenkova valmistui Viron musiikkiakatemiasta musiikin maisteriksi 2003 ja on ollut sittemmin siellä jatko-opiskelijana. Sibelius-Akatemiaan Zahharenkova tuli ensin vaihto-oppilaana vuonna 2002 ja aloitti seuraavana vuonna vakituisena opiskelijana. Tästä syksystä lähtien hän on toiminut lehtorina samaisessa oppilaitoksessa työskenneltyään aiemmin Kuopiossa Savonia-ammattikorkeakoulussa. Ahkerasti konsertoiva pianisti on suorittanut myös cembalon, fortepianon ja urkujensoiton opintoja.