KAMARISTA KAJAHTAA - Suomalaisuuden heijastuksia

La 11.11.2017 klo 18 Kuopion Tuomiokirkko

Baritoni Kristian Lindroosin ja pianisti Marita Viitasalon konsertissa kuullaan mm. kantaesityksenä Adam Vilagin säveltämä lied-teos, jonka teksteinä on käytetty Juice Leskisen runoja. 

Kristian Lindroos on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin kandidaatiksi laulu pääaineenaan ja valmistelee paraikaa maisterin opintojaan. Tämän lisäksi hän on opiskellut Sherman Lowen johdolla Venetsiassa 2012 lähtien sekä täydentänyt opintojaan Accademia del bel canto ”Rodolfo Celletti” -laulukurssilla Martina Francassa kesällä 2015.

Kristian Lindroos tulee laulajasuvusta: isä on basso Petri Lindroos ja isoisä tenori Peter Lindroos. Lindroos debytoi syksyllä 2015 Firenzen oopperatalossa Giovane Henrikin roolissa Marco Tutinon oopperassa Le Braci. Lokakuussa 2015 Lindroos lauloi Belcoren roolin Donizettin oopperassa Lemmenjuoma Milanon Teatro Nuovossa. Heinäkuussa 2015 Lindroos lauloi Mercurion roolin Monteverdin oopperassa Poppean kruunaus Festival della valle d’Itria -oopperafestivaaleilla Martina Francassa.

Lindroos on esiintynyt lukuisissa konserteissa Suomessa. Näistä mainittakoon Händelin Messias-oratorion bassosolisti Lahdessa kapellimestari Esa Heikkilän johdolla sinfonia Lahden säestämänä maaliskuussa 2016, Lars Karlssonin laulusarjan baritonille ja kamariorkesterille Pär Lagerkvistin teksteihin kantaesitys Sibelius-akatemian konserttisalissa lokakuussa 2013, konsertti Helsingin kaupunginorkesterin solistina Helsingin musiikkitalossa tammikuussa 2014 sekä Hyvänmielenpäivän konsertti Helsingin jäähallissa toukokuussa 2014. Sibelius-akatemian oopperaproduktioissa hän on laulanut Schaunardin Puccinin oopperassa La Bohemé sekä Falken J. Straussin oopperassa Lepakko. Lindroos on myös laulanut Savonlinnan oopperajuhlakuorossa vuosina 2011 ja 2012.

Lindroos on Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voittaja 2016.
Hän on myös saanut erikoispalkinnon Toti dal Monte -laulukilpailussa Trevisossa, Italiassa kesäkuussa 2015.

Marita  Viitasalon  taiteellinen ura alkoi hänen saavutettuaan palkintosijan Maj Lind-pianokilpailussa. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa prof. Timo Mikkilän johdolla jatkaen opintojaan stipendin turvin Roomassa Accademia di Santa Ceciliassa, missä suoritti loppututkinnon 1971. Opinnot jatkuivat neljän vuoden ajan Wienin musiikkikorkeakoulussa prof. Dieter Weberin johdolla, ja hän  suoritti diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin sekä Sibelius-Akatemiassa 1972 että Wienissä 1976.

Ensikonserttinsa jälkeen Marita Viitasalo on ollut yksi ahkerimmin esiintyviä suomalaisia pianotaiteilijoita. Hän on antanut soolokonsertteja kotimaan lisäksi mm. Wienin Musikvereinissa, Berliinissä, Roomassa, Tukholmassa ja Tokiossa sekä esiintynyt useiden orkestereiden solistina Suomessa ja Skandinaviassa. Hän on levyttänyt Sibeliuksen, Debussyn ja Ravelin pianomusiikkia, viimeisin vuonna 2015 Ondine-levymerkille.

Marita Viitasalo on tehnyt tiivistä yhteistyötä mm. sopraano Soile Isokosken ja baritoni Bo Skovhusin kanssa konsertoiden ympäri maailmaa merkittävissä musiikkikeskuksissa joista mainittakoon mm. Wienin Musikverein, Wienin Konzerthaus, Salzburgin musiikkijuhlat, Edinburghin Festivaalit, Lontoon Wigmore Hall sekä Carnegie Hall New Yorkissa. He ovat levyttäneet runsaasti kotimaista, pohjoismaista ja saksalaista liedmusiikkia Ondine-levymerkille.

Vuonna 1986 perustamansa Trio Finlandian jäsenenä Marita Viitasalo on konsertoinut laajasti Skandinaviassa, Keski-Euroopassa, USA:ssa sekä Kaakois-Aasiassa. Hän on levyttänyt mm. Brahmsin klarinettisonaatit Anna-Maija Korsimaan kanssa.

Taiteellisen toiminnan lisäksi Marita Viitasalo toimi pianomusiikin lehtorina  Sibelius-Akatemiassa1977-2010 sekä kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin pitkäaikaisena taiteellisena johtajana 1989-2013.

Tasavallan presidentti myönsi Marita Viitasalolle vuonna 2006  Pro Finlandia -mitalin hänen taiteellisista ansioistaan.
Vuonna 2013 hänelle myönnettiin sekä Espoon kaupungin taidepalkinto että Espoo-mitali.