KAMARISTA KAJAHTAA - Ladogan joutzicandele-cuningat

La 28.10.2017 klo 15 Riistaveden kirkko

Konsertissa Ilkka Heinonen tutkii karjalaisen jouhikkomusiikin ja keskiajan musiikin rajapintoja.

Yhteistyössä Järvi-Kuopion seurakunta!

Kun jouhikkomestarit Feodor Pratšu ja Juho Vaittinen soittivat maanituksia musiikintutkija A.O. Väisäselle 1900-luvun alussa, oli jouhikonsoiton perinne Laatokan pohjoisrannoilla sammumaisillaan. Karjalaisen jousilyyran historia ulottuu kuitenkin syvälle keskiaikaan. Tuolloin Turussa laulettiin hurskaita lauluja, jotka julkaistiin myöhemmin kokoelmassa Piae Cantiones (1582), eikä olisikaan aivan mahdotonta kuvitella jouhikonsoittajaa improvisoimassa oppineiston sävelmien pohjalta. Konsertissa Ilkka Heinonen tutkii karjalaisen jouhikkomusiikin ja keskiajan musiikin rajapintoja.

Ilkka Heinonen on helsinkiläinen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä soittiminaan jouhikko, kontrabasso ja G-violone. Euroopan kansanmusiikkikulttuureista vaikutteensa saaneiden yhtyeiden lisäksi Heinonen on toiminut niin solistina kuin orkestereissakin nykymusiikin ja vanhan musiikin konserteissa sekä projekteissa. Heinosen keskeisin yhtye jouhikonsoittajana on hänen sävellyksiään esittävä, jouhikkomusiikkia, jazzia yhdistelevä yhtye Ilkka Heinonen Trio. Hän esittää soolo-ohjelmistoaan, jossa karjalainen jouhikkomusiikki kohtaa keskiajan musiikin. Heinonen soittaa jouhikkokvartetti Jouhiorkesterin riveissä sekä duokokoonpanoissa Värttinä-laulaja Karoliina Kantelisen, flamencokitaristi Joonas Wideniuksen sekä jouhikkotaituri Pekko Käpin kanssa. Ilkka Heinonen on soittanut jouhikollaan solistisissa tehtävissä RSO:n, Caput Ensemblen (IS), Uusinta-kamariorkesterin, Avantin, Haapaveden kamariorkesterin ja Nefesin konserteissa ja levytyksissä. Heinosen monimuotoista bassonsoittoa voi kuulla  konserteissa ja levyillä mm. skandinaavishenkisissä yhtyeissä Ruuti, Kirjava lintu ja  Ánnámáret Ensemble, Itä-Euroopan kansanmusiikista ammentavissa yhtyeissä Freilach mit Kneidlach ja Teija Niku & Grupa Balkan sekä yhtyeissä Hot’n’tot ja Ville Leinosen Unilehto. Syksyllä 2012 Heinonen vastasi musiikin sävellyksestä ja esittämisestä soolona kontrabassolla tanssiteatteri Tsuumin teokseen ”Kehotus” (kor. Ervi Sirén). Viime vuosina Heinonen on tutkinut G-violonen eli konrabassogamban käyttömahdollisuuksia kansanmusiikissa. Keväällä 2015 Heinonen sävelsi ja esitti G-violonella musiikin Helsinki Dance Companyn teokseen "Juicy – Tuli
vaan mieleen" (kor. Sirén). Heinonen soittaa G-violonea folkbarokkiyhtyeessä Vento di Boréa sekä Jukka Rautasalon gambaconsortissa. Heinonen aloitti opinnot Sibelius Akatemian MuTri-tohtorikoulutusohjelmassa syksyllä 2015, ensimmäinen tohtorikonsertti ”Ladogan Joutzicandele-Cuningat” esitettiin joulukuussa 2016.