Seitsemäs Nordic Historical Keyboard Festival tarjoaa musiikkiteatteria ja kantaesityksiä

9. toukokuu 2018 - 11:02 -- Leena Hyrkäs

 Seitsemäs Nordic Historical Keyboard Festival tarjoaa musiikkiteatteria ja kantaesityksiä

Jo seitsemättä kertaa järjestettävä historiallisiin klaveerisoittimiin keskittyvä Nordic Historical Keyboard Festival on vakiintunut kesän alkuun ja Kuopioon. Se on kansainvälisestikin ainutlaatuinen ja ainoa klavikordiin keskittyvä tämän mittakaavan tapahtuma maailmassa. Tänä vuonna esiintyjiä on kymmenestä maasta ja ohjelma runsas ja monipuolinen, tapahtumia on peräti kaksikymmentä.

Festivaali hellii erityisesti hiljaisen musiikin ystävien korvia, koska maailman hiljaisin soitin, klavikordi, on lavalla tavalla tai toisella 18 kertaa. Hiljaista ääntä soitin korvaa suurella ilmaisukyvyllään ja sen on sanottu olevan mm. Johann Sebastian Bachin lempisoitin. Tänä vuonna on kulunut 333 vuotta Bachin syntymästä. Bachin samoin kuin hänen poikiensa ja oppilaidensakin musiikkia kuullaan runsain määrin festivaalin aikana. Jos haluaa tarkemmin ymmärtää fysiologiset ja psykologiset vaikuttimet siihen, että ihminen ihastuu tähän hiljaiseen soittimeen, luennoi saksalainen lääketieteen tohtori Claus Köppel aiheesta Kuopion kaupunginkirjaston kokoussalissa. Tapahtuman taiteellinen johtaja Anna Maria McElwain toivottaa kuopiolaiset rohkeasti tutustumaan festivaalin tarjontaan ja ihastumaan klavikordiin. Hän haluaa pitää tapahtuman avoinna kaikille ja kynnyksen osallistumiseen matalalla, niinpä yhdeksääntoista festivaalin tapahtumaan on vapaa pääsy ja taidemuseon konserttiin pääsee museon pääsymaksulla.

Festivaalilla on tänä vuonna ennätysmäärä uusia esiintyjiä. Ranskalainen Jocelyne Cuiller esiintyy miehensä Daniel Cuillerin klanssa ohjelmalla, joka yhdistää klavikordimusiikkiin Rousseaun runoutta sekä barokkiviulua, jonka soittajana Daniel Cuiller on tullut tunnetuksi. Toinen festivaalilla esiintyvä barokkiviulisti on yhdysvaltalainen Anthony Marini, joka soittaa yhdessä Anna Maria McElwainin kanssa J.S. ja C.P.E. Bachin musiikkia. Anna Maria McElwain on sisällyttänyt  festivaalin ohjelmaan poikkitaiteellisia esityksiä jo useina vuosina. Tänä vuonna hän esiintyy Mitra Virtaperkon kanssa, jonka zenbuddhalaisuuden inspiroimat runot yhdistyvät Bachin musiikkiin. Toisaalla kuopiolaistaiteilija Johanna Rossin liveinstallaatio täyttää Alavan kirkon klavikordimusiikin kera. Sokerina tässä tapauksessa jo festivaalin alussa on sen avaava Elina Mustosen musiikkiteatteriesitys. Se käsittää otteita Molièren näytelmistä ja aikakauden cembalomusiikkia. Mustonen onkin tullut tunnetuksi sekä näyttelijänä että cembalistina sekä esityksistä, joissa yhdistää kumpaakin ammattiaan.

Unkarilainen klavikordistilegenda Miklós Spányi esittää Kuopion kaupungintalolla tuntemattomia helmiä 1700-luvulta. Festivaalin kuulijat aiemmin lähes transsiin vaivuttanut Albert Mühlböck taituroi klavikordin ohella myös flyygeliä soittaen. Ensimmäisen kansainvälisen klavikordikilpailun voittaja Dalyn Cook palaa festivaalille samoin kuin karismaattinen korealaisvirtuoosi Esther Yae Ji Kim. Joel Speerstra soittaa konsertissaan Apollo ja muusat klavikordin lisäksi urkuja. Urkuja soittaa myös niinikään yhdysvaltalainen Emily Solomon, joka päättää konserttinsa Bachin mahtavaan ja jokaiselle niin tuttuun Toccataan ja fuugaan d-mollissa.

Tapahtuman yhteistyötahoja on useita. Yksi niistä on Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö. Osana tapahtumaa on Eija Virtasen klavikordin A-tutkinto, joka on vasta kolmas laatuaan Sibelius-Akatemian historiassa. Yhteistyössä ev. lut. seurakuntien hauta- ja puistotoimen kanssa toteutetaan Kuopion ison hautausmaan kasvikierros, joka päätyy siunauskappeliin saksalaisen Jan Weinholdin konserttiin. Häntä kuullaan myös festivaalin päättävässä säihkyvässä ja räiskyvässä kahden klavikordin konsertissa yhdessä Anna Maria McElwainin kanssa. Kahta klavikordia yhdessä kuullaan jo aiemmin festivaalilla, jolloin lavalla on kuusi esiintyjää.

Festivaali on alusta asti huomioinut myös nykymusiikin ystäviä. Kuuden vuoden aikana festivaalilla on kantaesitetty jo toista kymmentä teosta säveltäjiltä eri puolilta maailmaa, Meksikosta Kiinaan. Tarkoituksena on ollut rakentaa silta historian ja nykypäivän välille ja näyttää, että soitin on käyttökelpoinen myös nykysäveltäjien työkaluna. Tänä vuonna kantaesityksiä kuullaan harvinaisen paljon, koska festivaalin yhteydessä järjestetään kansainvälinen klavikordisävellyskilpailu, jonka finalistiteoksia on luvassa viisi kappaletta, joita arvioi kansainvälinen tuomaristo Pekka Vapaavuoren johdolla.

Festivaali hajaantuu perinteisesti eri puolille Kuopiota, tällä kertaa kolmeentoista paikkaan. Konsertteja on mm. Itä-Suomen aluehallintoviraston juhlasalissa (ent. Lääninhallitus), kirjastolla, seurakuntien tiloissa, museoissa ja kaupungintalolla, pitkästä aikaa myös Pyhän Joosefin kirkossa, joka on kuopiolaisten rakastama ennen Männistön vanhana kirkkona tunnettu.

Lisätiedot: Anna Maria McElwain
annamariamcelwain [at] gmail [dot] com
0408350268
www.nordicclavichord.org
https://www.facebook.com/groups/207967209271711/