VIIMEINEN VALONSÄDE

Su 27.1.2019 klo 16 Kuopion kaupungintalo

Ohjelma:
M. Glinka: Sonaatti alttoviululle ja pianolle
D. Šostakovitš: Viisi kappaletta viululle, alttoviululle ja pianolle
D. Šostakovitš: Pianokvintetto op. 57

Esiintyjät:
Sayaka Kinoshiro, viulu
Tatiana Yurieva, viulu
Anfisa Troitskaia, alttoviulu
Peter Gospodinov, sello
Irina Zahharenkova, piano

Irina Zahharenkova on sukupolvensa menestyneimpiä pianisteja, jonka ohjelmisto ulottuu barokista nykypäivään niin solistina kuin kamarimusiikkona. Hän on voittanut useita suuria kansainvälisiä kilpailuja, kuten Johann Sebastian Bach -kilpailun (Leipzig 2006), Alessandro Casagrande -kilpailun (Italia 2006), George Enescu -kilpailun (Romania 2005) ja Premio Jaén -kilpailun (Espanja 2004).

Zahharenkova syntyi Kaliningradissa, jossa hän aloitti musiikkiopintonsa neljävuotiaana äitinsä oppilaana. Kolmetoistavuotiaana hän muutti perheensä kanssa Tallinnaan, jossa hän myöhemmin valmistui Georg Ots -musiikkikoulusta ja vuonna 2003 musiikin maisteriksi Viron musiikkiakatemiasta opettajinaan Mare Ots ja Lilian Semper. Hän tuli Sibelius-Akatemiaan vaihto-oppilaana vuonna 2002 ja aloitti vakituisena opiskelijana seuraavana vuonna Hui-Ying Lui-Tawaststjernan pianoluokalla. Hän on ollut jatko-opiskelijana Viron musiikkiakatemiassa vuodesta 2003.

Zahharenkova on osallistunut András Schiffin, Victor Merzhanovin, Stephen Bishop Kovacevichin, Malcolm Bilsonin ja Angela Hewittin mestarikursseille. Piano-opintojensa ohella hän on suorittanut myös cembalon, fortepianon, urkujensoiton, kemian sekä virolaisen ja suomalaisen filologian syventäviä opintoja. Hän vastaanotti Borletti-Buitoni -säätiön palkinnon vuonna 2007. Irina Zahharenkova on toiminut lehtorina Savonia-ammattikorkeakoulussa ja nykyään hän työskentelee lehtorina Sibelius-Akatemiassa.

Viulisti Sayaka Kinoshiro on syntynyt Otan kaupungissa, Gunman maakunnassa Japanissa. Hän on valmistunut Toho Gakuen musiikkikorkeakoulusta Japanista ja Royal Academy of Musicista Englannista. Gunman maakunnan hänelle myöntämällä stipendillä hän on osallistunut kansainvälisen Kusatsu Akatemian kurssille. Vuonna 2003 Kinoshiro valittiin Japanin hallituksen taiteilijoille suunnattuun ulkomaanopiskeluohjelmaan. Hänen opettajiaan ovat olleet Angela Eto, Toshiya Eto, Koichiro Harada, Asako Urushihara, Gyorgy Pauk, Masafumi Hori, Eiji Arai sekä Gérard Poulet.

Kinoshiro on saavuttanut palkintosijoja Japanissa Toshiya Eto -viulukilpailussa ja Osakan kansainvälisessä kilpailussa. Vuonna 2008 hän voitti kansainvälisen Marschner-viulukilpailun ja vuonna 2009 Júlio Cardona -kilpailun. 2011 Kinoshiro sai japanilaisen Jomo-päivälehden myöntämän kulttuuri- ja taidepalkinnon. Lontoon Royal Academy of Musicissa Kinosrhiro piti soolokonsertin vuonna 2004. Tokiossa hänellä on ollut soolokonsertit vuosina 2010 ja 2012. Hän on esiintynyt myös Tsunami Violin Project -konserteissa niin Japanissa kuin ulkomaillakin. Kinoshiro on soittanut orkesterin konserttimestarina mm. lastenkonsertissa Saito Kinen -festivaalilla ja Seiji Ozawa Musiikkiakatemiassa. Solistisia esiintymisiä hänellä on ollut mm. Kuopion kaupunginorkesterin, Japanissa Kanagawa Philharmonic Orchestran ja Gunma Symphony Orchestran kanssa, Portugalissa Minho Chamber Orchestran kanssa, Saksassa Marschner Music Festival orchestran kanssa sekä Englannissa Royal Academy Soloists -kokoonpanon kanssa.

Sonare Art Office julkaisi vuonna 2012 Sayaka Kinoshiron ensimmäisen CD:n "Loitsu”, joka sai ylistävät arviot musiikkilehdissä ja johti esiintymiseen Japanin televisiossa. Elokuusta 2013 alkaen Kinoshiro on toiminut Kuopion kaupunginorkesterin vuorottelevana konserttimestarina.

Pietarissa syntynyt Anfisa Troitskaia opiskeli alttoviulunsoittoa lahjakkaiden nuorten muusikoiden koulutusohjelmassa Pietarin konservatoriossa Valeriy Kudryaytsevin luokalla 1991-2002, jonka jälkeen hän jatkoi ammattiopiskelijana professori Andrey Dogadinin johdolla valmistuen vuonna 2007. Hän on osallistunut useille mestarikursseille opettajinaan Nobuko Imai, Jean Sulem ja Tajana Masurenko. Anfisa osallistui NJO kesäakatemiaan vuonna 2005 (kapellimestari Ivan Fisher), Aldeburgh-festivaaleille 2006-2007 (kapellimestarit Paul Daniel, Oliver Knussen, Alexander Polyanichko) sekä NJO talviakatemiaan 2007(kapellimestari Mark Wigglesworth).

Anfisa on opettanut viulunsoittoa Pietarin konservatoriossa vuosina 2005-2007. Hän sai kolmannen sijan Pietarin kansainvälisessä kamarimusiikkikilpailussa vuonna 2006 ja ensimmäisen sijan Moskovan kansainvälisessä jousisoitinkilpailussa vuonna 2006. Hän esiintyy aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona. Vuodesta 200 lähtien Anfisa on toiminut alttoviulistina useissa orkestereissa Venäjällä kuten Saint-Petersburg Symphony Orchestra, Symphony Orchestra of the Saint-Petersburg Academic Capella, Bolshoi Theatre in Moskow (pääkapellimestari Alexander Vedernikov / ohjaaja Vassily Sinaisky), The Mikhailovsky theatre in Saint-Petersburg. Nykyisin Anfisa työskentelee Kuopion kaupunginorkesterissa.

Bulgariassa syntynyt Peter Gospodinov kävi ensimmäisillä sellotunneillaan Sofian musiikkiakatemiassa. Hän jatkoi sello-opintojaan Nikosiassa Kyproksella, missä soitti niin nuoriso-orkesterissa kuin myöhemmin Kyproksen Sinfoniaorkesterissa (CYSO).  Hän on opiskellut myös Wienin konservatoriossa ja musiikkikorkeakoulussa, jossa hän erikoistui kamarimusiikkiin Johannes Meisslin ja Artis Quartetin johdolla. Gospodinov on useissa kansainvälisissä kilpailuissa palkittu kamarimuusikko. Hän on toiminut Kyproksen Sinfoniaorkesterin soolosellistinä ja Tampere Filharmonian äänenjohtajan sijaisena. Gospodinov on Kuopion kaupunginorkesterin soolosellisti syksystä 2015 alkaen.