The Nordic Historical Keyboard Festival 21.-29.5

15. toukokuu 2019 - 7:59 -- Leena Hyrkäs

Klavikordifestivaalilla mustavaloteatteria, metsäkuvia ja meditatiivista tanssia

The Nordic Historical Keyboard Festival järjestetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Tämä kansainvälisestikin katsoen ainutlaatuinen tapahtuma kokoaa klavikordin ammattilaisia ja rakastajia eri puolilta maailmaa Kuopioon 21.-29.5.2019. Tänä vuonna esityksiä on 21 ja esiintyjiä perinteisesti eri puolilta maailmaa. Heistä mainittakoon saksalainen Jan Weinhold, Dóra Pétery unkarista sekä tanskalainen Mads Damlund. Kaukaisimmat esiintyjät saapuvat Kuopioon Australiasta ja Taiwanilta. 

Klavikordiin painottuva tapahtuma hellii erityisesti hiljaisen musiikin ystävien korvia, sillä tämä maailman hiljaisin soitin on mukana festivaalilla tavalla tai toisella lähes kaikissa konserteissa niin soolosoittimena, kahden klavikordin duona sekä yhdessä unkarilaisen barokkiviulistin, Monika Tóthin, kanssa. Klavikordi-kitara duossa esiintyvät Päivi Vesalainen ja Janne Malinen. Festivaalin taiteellinen johtaja Anna Maria McElwain tuo tapahtumaan lisämaustetta poikkitaiteellisin esityksin. Koska klavikordia ei ole maailman hiljaisimpana soittimena helppoa yhdistää muihin soittimiin, tähän tuo oivan ratkaisun yhteistyö muiden taidelajien kanssa. Tämän vuoden uutuutena on klavikordin ja Wolfgang Amadeus Mozartin musiikin yhdistäminen mustavaloteatteriin kaikenikäisille tarkoitetussa esityksessä Amadeuksen höyhenet. Toisaalla klavikordi yhdistyy Tiina Sara-ahon meditatiiviseen tanssiin. Soitinta kuullaan myös metsä-aiheisessa konsertissa luontokuviin yhdistettynä.

Festivaalilla on haluttu heti alusta lähtien rakentaa silta historiallisten soittimien ja nykypäivän välille ja kantaesityksiä on ehditty soittaa jo parikymmentä. Lisäksi, vuosi sitten festivaalin yhteydessä järjestettiin kansainvälinen klavikordisävellyskilpailu. Tänä vuonna kuullaan kilpailun voittajaksi selvinneen italiaisen Gabriele Toian egyptiläisen prinsessan innoittama teos, Tamutmutef, jonka säveltäjä itse saapuu Kuopioon esittämään. Luvassa on myös kilpailun toisen palkinnon voittaneen yhdysvaltalaisranskalaisen Alissa Duryeen Forager's Journal. Naissäveltäjiä kuullaan tänä vuonna enemmänkin, koska ohjelmassa on kokonainen naissäveltäjille omistettu konsertti.

McElwain on sitä mieltä, että klavikordista voi haltioitua kuka tahansa ja siksi haluaa rohkaista myös sellaisia kuopiolaisia, jotka eivät välttämättä lukeudu klassisen musiikin ystäviin, kokeilemaan ennakkoluulottomasti festivaalin konsertteja. Koska kaikkiin konsertteihin, taidemuseon ja korttelimuseon konsertteja lukuunottamatta, on vapaa pääsy, toivoo hän kynnyksen osallistumiseen pysyvän matalana.

Festivaalin ohjelma on osoitteessa www.nordicclavichord.org

Lisätiedot: Anna Maria McElwain
nordicclavichord [at] gmail [dot] com
+358408350268
www.nordicclavichord.org
https://www.facebook.com/nordicclavichord/
https://www.facebook.com/groups/207967209271711/