Kevätuhri kahdella harmonikalla

To 14.11.2019 klo 19 Kuopion Musiikkikeskus, Kamarimusiikkisali

Fuusio-kvartetti:
Sayaka Kinoshiro
Aleksandr Bulov
Anfisa Troitskaia
Peter Gospodinov

Henrik Sandås, harmonikka
Kalle Välimaa, harmonikka

Ravel - Stravinsky

Liput: 20 € / 15 € eläkeläiset / 11 € lapset alle 16v, opiskelijat, varusmiehet ja työttömät /10 € Kuopion kaupunginorkesterin kausikorttiasiakkaat ja kamarimusiikkiseuran jäsenet
 

ESIINTYJISTÄ:

Bandoneonisti ja harmonikansoittaja Henrik Sandås (s. 1981) on viime vuosina esiintynyt mm. Tapiola Sinfonietan, Turun Filharmonisen orkesterin, Kuopion Kaupunginorkesterin, Mikkelin orkesterin ja Lapin kamariorkesterin solistina. Hänet tunnetaan solistiuran ohella Nuevo Quinteto Otra Vez, Quartet Ajaton ja Tanguedia Quintet –yhtyeiden bandoneonistina ja sovittajana. Sandås soittaa niin argentiinalaista tango nuevoa kuin soittimilleen sävellettyä uudempaa taidemusiikkia ja klassisen musiikin transkriptioita.

Kalle Välimaa (s.1966) on hyvinkääläinen pedagogi ja muusikko. Opinnot Gnesin-Akatemiassa, Moskovassa ‪1985-1992‬, pääaineina harmonikka sekä orkesterinjohto. Välimaa on opetustyössä rakentanut useita konserttisarjoja, joissa harmonikka on näyttäytynyt monenlaisen musiikin tulkkina.
Erityisasemassa on ollut Bachin polyfonia, jonka äärelle Välimaa on päässyt - harmonikalla, continuouruilla sekä johtaen - varsin monipuolisesti. Hyvinkäällä Bel Canto-yhdistyksen säestävänä pianistina hän on ollut mm.ooppera ja lied-musiikin parissa vuodesta 2012. Säveltäjänä Välimaan teosluettelo käsittää n. 30 teosta; mm. 5 Sinfoniaa, 2 Kvartettoa, Concerto da Camera harmonikalle ja jousille, kamarimusiikkia ym. ‬

TEOKSISTA:
Kevätuhri on venäläisen Igor Stravinskyn säveltämä baletti. Stravinsky sävelsi teoksen Sergei Djagilevin Ballets russes -seurueelle, ja sen alkuperäisen koreografian teki Vatslav Nižinski. Teos edustaa primitivismiä, ja sitä pidetään modernismin läpimurtona taidemusiikissa. Kevätuhri esitettiin ensimmäisen kerran 29. toukokuuta 1913 Pariisin Théâtre des Champs-Élysées’ssä. Skandaalimainen ensi-ilta, jossa teoksen modernistisuudesta järkyttynyt yleisö häiritsi esitystä, on jäänyt musiikin historiaan.

Stravinskin musiikkia on maailmalla esitetty ja levytettykin suhteellisen paljon myös harmonikalla. Esimerkkeinä mainittakkoon Geir Dragsvollin ja James Crabbin yhteistyö mm. Tero Saarinen Co:n kanssa (Petrushka), Friedrich Lipsin uraauurtavat levytykset Stravinskin Tangosta ja Venäläisestä laulusta, Vladimir Dolgopolovin upea sovitus ja levytys Petrushkan Laskiaisjuhlista, Yuri Shishkinin levyttämät osat Pulcinellasta jne. Sandås ja Välimaa esittävät Stravinskin oman nelikätisen pianosovituksen kahdelle harmonikalle adaptoituna.