Vivahteikas kitara

Su 29.11.2020 klo 16 Kuopion Helluntaiseurakunta

Kimmo Rahunen, kitara
Markku Laakso, kitara
Hanna Juutilainen, huilu
Harri Topi, sello
Tuomas Niininen, piano
Arto Järvelä, nyckelharpa

Zinovjev - Whittall - Tarkiainen - Järvelä - Klami - Kärkkäinen

Käsiohjelmat: 15€ / 10€ seuran jäsenet, eläkeläiset / 2€ opiskelijat

Yleisörajoitus 200 henkeä, suosittelemme maskin käyttöä!

VIVAHTEIKAS KITARA – MUSIIKKIA SUOMESTA

Kitaristit Kimmo Rahunen ja Markku Laakso ovat suunnitelleet konserttikokonaisuuden, jossa kuullaan läpileikkaus 2000-luvulla sävelletystä kamarimusiikista kitaralle. Ohjelman suunnittelussa on otettu huomioon suomalaisen musiikkikentän laaja tyylikirjo. Säveltäjien muusikkouden tausta kansanmusiikista jazzin kautta modernismiin sekä asuinpaikkojen maantieteellinen sijainti Helsingistä Rovaniemelle. Lisäksi mukana on yksi Kanadassa syntynyt ja Suomeen asettunut säveltäjä.

OHJELMA:

Matthew Whittall: double|entendre – kahdelle kitaralle (2015)

Outi Tarkiainen: Beaivi - huilulle, sellolle, kitaralle ja pianolle (2016)

Markku Klami: Kaksi etydiä soolokitaralle (2020)
- Memoria
- Stream

Arto Järvelä: Seriem - sarja nyckelharpalle, kitaralle ja sellolle (2018)
- Lamentamente
- Ecossaise
- Careliana
- Volte
- Pollonessa

Sauli Zinovjev: A Due – huilulle ja kitaralle (2016)

Tommi Kärkkäinen: Chiasma – kitaralle, sellolle, pianolle ja ääninauhalle (2005), n. 6 min

MUUSIKOT:

Kimmo Rahunen, kitara
Markku Laakso, kitara
Hanna Juutilainen, huilu
Harri Topi, sello
Tuomas Niininen, piano
Arto Järvelä, nyckelharpa

Lähes kaikki konserteissa kuultavat teokset esitetään Kuopiossa ensimmäistä kertaa.

 

Kimmo Rahunen aloitti kitaransoiton opinnot 9-vuotiaana Savonlinnan musiikkiopistossa. Vuosina 1996-2000 hän opiskeli Turun Musiikkiakatemiassa Timo Korhosen ja Ismo Eskelisen johdolla. Vuonna 2004 hän suoritti maisteriopinnot erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemiassa opiskeltuaan Jukka Savijoen kitaraluokalla. Hän on täydentänyt osaamistaan taiteellisilla jatko-opinnoilla Weimarin Franz Liszt - musiikkikorkeakoulussa prof. Thomas Müllera-Peringin ja prof. Monika Rostin johdolla. Lisäksi Kimmo on osallistunut mm. Oscar Ghiglian, Alvaro Pierrin ja Zoran Dukicin pitämille mestarikursseille.Hän on osallistunut useisiin kansainvälisiin kitara-kilpailuihin, joista parhaimpana saavutuksena on Jyväskylän Pohjoismaisen kitarakilpailun voitto vuonna 2005. Siitä lähtien Rahunen on esiintynyt useiden orkesterien kuten Pori Sinfoniettan, Jyväskylä Sinfonian, Archettin Chamber Orchetra (PL) ja Savonlinnan orkesterin solistina. Hänelle on myönnetty kahdesti "Diploma di Merito" Sienan Accademia Musicale Chiginianan kesäkursseilla. Hän on saanut myös useita apurahoja taiteelliseen työskentelyyn, mm. Taiteen edistämiskeskus, Suomen ja Keski-Suomen kulttuurirahastot, Suomalais-Ruotsalainen kulttuurirahasto, Musiikinedistämissäätiö, Nordisk Kulturkontakt, Madetoja-säätiö.
Tärkeän osan Rahusen taiteellista toimintaa muodostaa yhteistyö aikamme säveltäjien kanssa. Hän on kantaesittänyt useita teoksia ja tehnyt yhteistyötä mm. Pertti Jalavan, Arto Järvelän, Maria Kallionpään, Kai Niemisen, Juha Leinosen, Tomi Räisäsen, Mauro Godoy Villaloboksen, Mansoor Hosseinin ja Hafdis Bjärnadottirin kanssa.
Vuodesta 2006 lähtien Rahunen on toiminut musisoinnin ohella myös taidetapahtumien ja -projektien tuottajana. Vuosina 2006-2008 hän toimi Satakunnan taidetoimikunnassa säveltaiteen läänintaiteilijana. Yksi tärkeimmistä Rahusen toteuttamista projekteista on ollut videotaidekonsertti "IRKI- Kolme ääninäkyä", joka oli osa virallista Turku 2011 - kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.
Nykyään Rahunen konsertoi pääasiassa puolalaisen vaimonsa Agnieszka Kotulska-Rahusen kanssa sello-kitara kokoonpanolla. Duo Vitare on yksi maailman aktiivisimpia sello-kitara duoja ja se kutsuu säännöllisesti arvostettuja muusikoita ja taiteilijoita erilaisiin yhteistyöprojekteihin. Vuodesta 2013 alkaen duo on panostanut konsertoinnin lisäksi musiikkivideoiden tekoon, joiden tavoitteena on ollut harvinaisen klassinen kitara-sellorepertuaarin tunnetuksi tekeminen. Duon musiikkivideoita on katsottu Youtube-kanavalla yhteensä yli 300 000 kertaa.
kotisivut: www.duovitare.com FB-sivut: facebook.com/DuoVitare

 

Markku Laakso aloitti kitaransoiton opiskelun Keski-Savon musiikkikoulussa (nyk. Soisalo-opisto) synnyinkaupungissaan Pieksämäellä opettajanaan mm. Vesa Teittinen. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui vuonna 1996 opettajinaan Pekka Vesanen ja Timo Korhonen. Laakso täydensi opintojaan Oscar Ghiglian konserttiluokalla Baselin musiikkiakatemiassa 1997-2000. Hän voitti ensimmäisen palkinnon Jyväskylän kitarakilpailuissa vuonna 1992.

Laakso soittaa erityisen mielellään kamarimusiikkia, ja hän on ollut aktiivisesti mukana Kuopion Kamarimusiikkiseuran toiminnassa sen perustamisesta lähtien.
Hän on myös toiminut myös aktiivisesti uuden kamarimusiikkiohjelmiston aikaansaamiseksi kitaralle ja onkin tilannut ja kantaesittänyt useita teoksia. Viimeisin kantaesitys oli viime syyskuussa, silloin sai ensiesityksensä Adam Vilagin Monstrous Dimensions kitaralle ja lyömäsoittimille.

Laakso on opettanut kitaransoittoa Kuopiossa vuodesta 2001 lähtien ja toimii konservatoriolla   kitaransoiton lehtorina sekä tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa.

Markku Laakso haluaa kiittää Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon maakuntarahastoa taiteelliseen työskentelyyn saamastaan apurahasta.

 

Hanna Juutilainen: Lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunkini Varkaus tarjosi erinomaiset puitteet musiikkiharrastukseni alulle 70-luvulla. Kaupungin musiikkielämä oli väkilukuun nähden ylitsepursuava, useat orkesterit ja kuorot konsertoivat säännöllisesti yhdistäen kaikenikäiset, ammattilaiset, amatöörit ja nuoret yhteiseen tekemiseen. Tätä yhteisöllisyyttä kaipaan nykyajassa.

Opintoni kulkivat Kuopion konservatorion kautta Sibelius-Akatemiaan, josta monen mutkan kautta  valmistuin 1991. Tuohon aikaan sai opiskella rauhassa ja sivupolkuja sallittiin, niinpä opiskelin huilunsoiton lisäksi alkeet myös pianossa, laulussa, rytmisoittimissa ja säveltämisessä joitakin mainitakseni. Kaikesta tästä olen hyötynyt nykyisessä työssäni huilistina Tapiola Sinfoniettassa.

Olen ollut onnekas, ensimmäinen koesoittoni tuotti tuloksen ja olen saanut soittaa samassa orkesterissa koko ammattiurani. Muusikon kuvaani on täydentänyt aina opettaminen ja kaikenlainen uuden opiskelu. Nykymusiikki ja säveltäjien kanssa työskentely on ollut tärkeää, myös periodisoittimet ovat aina kiinnostaneet ja joskus niitä on ehtinyt soittaakin. Yhä enemmän omistan myös partituureja ja olenpa kerran johtanut oikeata orkesteria julkisestikin. Rumpujen soiton uudelleen aloittaminen on vielä puheen tasolla mutta haaveena. Tämän kaiken jälkeen ei paljon aikaa jää, mutta jos jää niin kokkaan.

Arto Järvelä  on yksi tunnetuimmista suomalaisista pelimanneista. Hän kuuluu kaustislaiseen Järvelän pelimannisukuun. Isä Aarne ja faari Johannes ovat mestaripelimanneja ja suvun pelimanneja on ollut jo 1700-luvun alussa. Arto on esiintynyt soolona ja eri kokoonpanojensa kanssa yli 40 maassa. Arto Järvelä on opiskellut Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla josta valmistui musiikin maisteriksi 1994. Hän on toiminut opettajana osastolla vuodesta 1988 ja  on opettanut myös lukuisilla kansanmusiikkikurseilla eri maissa. Nykyään muusikkona kansanmusiikin ammattiyhtye Tallarissa. Levyttänyt 6 soololevyä, eri yhtyeidensä kanssa n. 60 levyä ja on vierailemassa yli sadalla koti- ja ulkomaisella äänitteellä. Konsta Jylhä -kilpailun voittaja, Kaustinen sekä Pelimannimestari, Miehikkälä  2013. Laaja sävellys-, sovitus ja sanoitustuotanto pääasiassa yhtyeille joissa Arto soittaa. Kokonaisteosmäärä n. 160 kpl.

Harri Topi on tamperelainen sellisti, joka on toiminut orkesterisellistinä mm. Tampere Filharmoniassa. Hän on tehnyt soolokonsertteja sulauttaen musiikin eri tyylilajeja toisiinsa ja toiminut aktiivisesti duonsa Human Cell Signalsin kanssa, jonka musiikki sisältää  klassisen musiikkin, elokuvamusiikin, kansanmusiikin ja rockin yhdistelmää.
Topi toimii sellonsoitonopettajana Tampereen konservatoriossa.

Tuomas Niininen on opiskellut pianonsoittoa Keski-Suomen Konservatoriolla, Sibelius-Akatemiassa ja Pariisin Konservatoriolla Oleg Manturin, Tuija Hakkilan, Alain Planésin ja Eero Heinosen johdolla. Useita kilpailumenestyksiä saavuttanut Niininen esiintyy säännöllisesti pianistina, kamarimuusikkona ja säveltäjänä, sekä opettaa pianonsoittoa Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa.