Ave Maria

Su 26.10.2014 klo 18 Leppävirran kirkko

Konsertti järjestetään yhteistyössä Leppävirran seurakunnan kanssa

Schubert - Caccini - Luzzi - Merikanto - Kuula - Chopin

Marjatta Airas, laulu
Heidi Miettunen, sello
Anna Maria McElwain, piano

 

Marjatta Airas tunnetaan niin ooppera- ja operettilavoilta kuin mustalaismusiikin ja uuden musiikinkin esittäjänä, hän on kotonaan sekä sinfoniaorkesterin solistina että itkuvirsien parissa. Marjatta Airas suoritti lauludiplominsa Sibelius-Akatemiassa erinomaisin arvosanoin professori Liisa Linko-Malmion johdolla. Hän on opiskellut lisäksi Ritva Auvisen johdolla ja useaan otteeseen ulkomailla opettajinaan mm. Vera Rozsa, Fedora del Monaco, Dorothy Irving, Oren Brown, Rudolf Bautz ja Regine Crespin. Hän on esiintynyt kaikkien suomalaisten sinfoniaorkestereiden solistina ja konsertoinutkotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa ja USA:ssa. Kapellimestarikumppaneita ovat olleet mm. Sakari Oramo, Petri Sakari, Esa-Pekka Salonen, Jorma Panula, Okko Kamu, Hannu Koivula, Atso Almila, Tibor Boganyi ja Osmo Vänskä. Erityisen läheisiä pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita ovat olleet kapellimestarit Ossi Runne ja George de Godzinsky sekä pianisti Folke Gräsbeck.

Oopperaa, operettia ja musikaalia Marjatta Airas on esittänyt Suomen Kansallisoopperassa (solistivierailuja yli 12 vuoden ajan), Savonlinnan Oopperajuhlilla, Estonia-teatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, useimmissa alueoopperoissamme (mm. Turku, Oulu, Pori, Vaasa, Mikkeli ja Kuopio) sekä kaupunginteattereissa (Lahti, Pori, Kotka, Kouvola, Vaasa). Tärkeimpiä hänen yli 30 ooppera- ja operettisoolistaan ovat Carmen (yli 200 esitystä), Tosca, Butterfly, keskeiset tehtävät uutuusoopperoissa (mm. Jukka Linkolan Ronja Ryövärintytär ja Elina sekä Aulis Sallisen Kuningas lähtee Ranskaan, Punainen viiva ja Ratsumies) sekä pääroolit opereteissa Mustalaisruhtinatar, Iloinen leski, Kreivitär Mariza, Viktorian husaari ja Lepakko. Hänen viime vuosien oopperatöitään ovat Mikko Heiniön Käärmeen hetki Kansallisoopperassa, Aulis Sallisen Punaisen viivan Riika, Cavalleria Rusticana ja Gianni Schicchi sekä päärooli Baba Menottin oopperassa Meedio – kolme viimemainittua Oulun Oopperassa. Keväällä 2012 hän esiintyi mm. Mustalaisruhtinattaren Sylva Varescuna Tampereella ja Helsingissä, syksyllä Sevillan parturin Bertana Kuopiossa. Kesinä 2013 ja 2014 hän harjoitti laulut ja tanssit Pielaveden kesäteatterin Viulunsoittaja katolla –produktioon ja esiintyi naispääosassa Goldena; keväällä 2014 Airas esiintyi Leonard Bernsteinin kamarioopperan Trouble in Tahitin naispääroolissa Kuopion kamarimusiikkiseuran tuotannossa.

Marjatta Airas on esittänyt paljon kamarimusiikkia sekä uutta musiikkia. Hänelle ovat omistaneet teoksiaan mm. Kaija Saariaho ja Jukka Linkola. Hän on levyttänyt negro spirituaaleja, espanjalaista musiikkia, wieniläislauluja sekä mustalaismusiikkia Zingara-kvartettinsa kanssa. Hänen viimeisin cd-levynsä Kauaksi sinne sisältää säveltäjä Ernst Lingon yksinlaulutuotannon. Suomen Operettitähdeksi Marjatta Airas nimitettiin MTV:n kilpailussa 1991. Hyvinkään kaupungin taidepalkinnon hän sai 2003. Vuosiksi 2008-10 hänelle myönnettiin valtion kolmivuotinen taiteilija-apuraha.

Heidi Miettunen on kotoisin Rovaniemeltä. Hän valmistui Kuopion konservatoriosta sellonsoiton opettajaksi opettajanaan Timo Törmä keväällä 2000. Sittemmin hän on täydentänyt opintojaan Bremenin musiikkikorkeakoulussa Saksassa Alexander Baillien luokalla sekä Pirkanmaan AMK:ssa Pauli Heikkisen johdolla. Heidi on toiminut freelancer-sellistinä soittaen mm. Oulu Sinfoniassa, Kuopion kaupunginorkesterissa ja Jyväskylä Sinfoniassa. Hän toimii myös aktiivisesti Kuopion kamarimusiikkiseurassa esiintyen erilaisissa kokoonpanoissa. Heidillä on käytössään Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon maakuntarahaston sello (Eero Haahti, 2008) vuoden 2014 loppuun saakka.

Anna Maria McElwain on opiskellut Turun konservatoriossa Elzbieta Guzekin ja sen jälkeen Stephen Manesin oppilaana State University of New York at Buffalossa, missä hän oli suorittanut jo 21-vuotiaana Master of Music tutkinnon musiikin teoriassa ja Master of Arts tutkinnon pianonsoitossa. Sittemmin hän on suorittanut Sibelius-Akatemian musiikin maisterin tutkinnon ensimmäisenä suomalaisena klavikordinsoitossa opettajanaan Pekka Vapaavuori. Anna Maria opetti Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla vuoteen 2010 saakka. Nykyisin hän konsertoi päätoimisesti lähinnä klavikordistina ja on Kuopiossa tänä vuonna kolmatta kertaa järjestetyn pohjoismaisen historiallisten kosketinsoitinten festivaalin perustaja ja toinen taiteellinen johtaja. Anna Maria työskentelee tänä vuonna Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Savon toimipisteen myöntämän apurahan turvin.