BAROKIN MESTAREITA

Ke 7.10.2015 klo 19 Kamarimusiikkisali, Kuopion Musiikkikeskus

 

J.S.BACH - H.I.F. BIBER

Réka Szilvay, viulu
Irina Zahharenkova, cembalo

KÄSIOHJELMAT: 15 € / 10 € seuran jäsenet, eläkeläiset / 2 € opiskelijat - ovelta, vain käteisellä
(Huom! ilmainen käsiohjelma Musiikkikeskuksen oppilaitosten opiskelijoille!)

Réka Szilvayn konserttiesittely ke 7.10. klo 11 Valokabinetti, Musiikkikeskus

OHJELMA

J.S. BACH: Sonaatti nro 4 c-molli  BWV 1017 viululle ja cembalolle
Largo - Allegro - Adagio - Allegro

J.S. BACH: Sonaatti nro 5 f-molli  BWV 1018 viululle ja cembalolle
Lamento - Allegro - Adagio - Vivace

VÄLIAIKA

H.I.F. BIBER: Passacaglia g-molli sooloviululle 
Die Rosenkranz-Sonaten

J.S. BACH: Sonaatti nro 6 G-duuri BWV 1019 viululle ja cembalolle
Allegro - Largo - Allegro - Adagio - Allegro

Réka Szilvay, viulu
Irina Zahharenkova, cembalo

 

MUUSIKOISTA:

Sibelius-Akatemian viulumusiikin professori Réka Szilvayn kansainvälinen läpimurto tapahtui vuonna 1999 hänen debytoidessaan Wienin Musikverein –salissa Sibeliuksen viulukonsertolla. Sittemmin hän on konsertoinut mm. seuraavien orkestereiden solistina: London Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Mariinski Orchestra St. Petersburg, Gothenburg Symphony Orchestra, Copenhagen Philharmonic Orchestra, Tonkünstler-Orchester Austria ja Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

Hän on vieraillut toistamiseen  Salzburger Festspielhausissa Mozarteum -orkesterin solistina ja useita kertoja Wienin Musikverein –salissa viimeksi Dallasin sinfoniaorkesterin solistina, sekä Japanissa Tokion Suntory Hall -salissa Super World -orkesterin solistina. Suomalaisorkestereiden solistina hän on esiintynyt niin kotimaassa kuin myös ulkomailla mm. Itävallassa, Saksassa, Singaporessa ja Etelä-Amerikassa.

Réka Szilvay on esiintynyt merkittävien kapellimestarien johdolla, joista mainittakoon muun muassa Jukka-Pekka Saraste, Valery Gergiev, Leif Segerstam, Andrew Litton, Sakari Oramo, Adam Fischer, Osmo Vänskä, Neeme Järvi, Mikko Franck, Markus Stenz, Juha Kangas ja Fabio Luisi.

Hän on soittanut lukuisia resitaalikonsertteja niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa maailman huomattavimmissa konserttisaleissa kuten Carnegie Hall New York, Konzerthaus Wien, Kölner Philharmonie, Wigmore Hall London, Birmingham Symphony Hall, Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Megaron Concert Hall Athens ja Palais des Beaux-Arts de Bruxelles.

Réka Szilvay on vieraillut useilla kansainvälisillä festivaaleilla, joista mainittakoon Salzburger Festspiele, Helsingin Juhlaviikot, Kuhmon Kamarimusiikki, Turun Musiikkijuhlat, Mikkelin Musiikkijuhlat, Savonlinnan Oopperajuhlat, Korsholman festivaali, Klangbogen Wien, Haydn Festspiele Eisenstadt, Festival Grafenegg ja Singapore Arts Festival.

Radionauhoituksia ja televisionauhoituksia hän on tehnyt mm. YLE:lle, BBC:lle, Radio Francelle, Arte TV:lle, Itävallan ORF:lle sekä Unkarin MRT:lle. Finlandia Records julkaisi hänen debyyttilevynsä ”The 7 Seasons” ja Alba Records hänen resitaalilevynsä “The Roaring Twenties”. Warner Music’in  julkaisema ”Double Concertos for Strings” on hänen tuorein äänitteensä.

Helsingissä syntynyt Réka Szilvay aloitti viulunsoiton nelivuotiaana Itä-Helsingin Musiikkiopistossa isänsä Géza Szilvayn ohjauksessa. 12-vuotiaana hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa professori Tuomas Haapasen johdolla ja 1992-98 Wienin musiikkikorkeakoulussa opettajanaan professori Gerhard Schulz (Alban Berg -kvartetti).

Irina Zahharenkova on sukupolvensa menestyneimpiä pianisteja, jonka ohjelmisto ulottuu barokista nykypäivään niin solistina kuin kamarimusiikkona. Hän on voittanut useita suuria kansainvälisiä kilpailuja, kuten Johann Sebastian Bach -kilpailun (Leipzig 2006), Alessandro Casagrande -kilpailun (Italia 2006), George Enescu -kilpailun (Romania 2005) ja Premio Jaén -kilpailun (Espanja 2004).

Zahharenkova syntyi Kaliningradissa, jossa hän aloitti musiikkiopintonsa neljävuotiaana äitinsä oppilaana. Kolmetoistavuotiaana hän muutti perheensä kanssa Tallinnaan, jossa hän myöhemmin valmistui Georg Ots -musiikkikoulusta ja vuonna 2003 musiikin maisteriksi Viron musiikkiakatemiasta opettajinaan Mare Ots ja Lilian Semper. Hän tuli Sibelius-Akatemiaan vaihto-oppilaana vuonna 2002 ja aloitti vakituisena opiskelijana seuraavana vuonna Hui-Ying Lui-Tawaststjernan pianoluokalla. Hän on ollut jatko-opiskelijana Viron musiikkiakatemiassa vuodesta 2003.

Zahharenkova on osallistunut András Schiffin, Victor Merzhanovin, Stephen Bishop Kovacevichin, Malcolm Bilsonin ja Angela Hewittin mestarikursseille. Piano-opintojensa ohella hän on suorittanut myös cembalon, fortepianon, urkujensoiton, kemian sekä virolaisen ja suomalaisen filologian syventäviä opintoja. Hän vastaanotti Borletti-Buitoni -säätiön palkinnon vuonna 2007. Irina Zahharenkova toimii nykyään Savonia-ammattikorkeakoulussa lehtorina.