UNKARILAISTA FANTASIAA

Su 20.9.2015 klo 16 Kuopion kaupungintalo

Orbán - Vilagi - Szervánszky - Ligeti

Fantasiakvintetti:

Päivi Kukkonen, huilu
Laura Kemppainen, oboe
Okko Kivikataja, klarinetti
Joonas Seppelin, käyrätorvi
Sari Seppelin, fagotti

KÄSIOHJELMAT: 15 € / 10 € seuran jäsenet, eläkeläiset / 2 €opiskelijat - ovelta, vain käteisellä

 

György Orbán: Puhallinkvintetto (1985)

1. Poco libero, molto semplice - Allegro estatto, deciso 
2. Poco libero - L´istesso tempo, ma misurato
3. Veloce

 

Adam Vilagi: Directions (2015)

1. Noise
2. Drops
3. Shadows
4. Bustle

 

Endre Szervánszky: Puhallinkvintetto nro 1 (1953)

1. Adagio - Allegro moderato
2. Allegro scherzoso - Trio - Meno mosso
3. Andante
4. Allegro vivace

 

György Ligeti: Kymmenen kappaletta puhallinkvintetille (1968)

1. Molto sostenuto e calmo
2. Prestissimo minaccioso e burlesco
3. Lento
4. Prestissimo leggiero e virtuoso
5. Presto staccatissimo e leggiero
6. Presto staccatissimo e leggiero
7. Vivo, energico
8. Allegro con delicatezza
9. Sostenuto, stridente
10. Presto bizzarro e rubato

Fantasiakvintetti on viidestä ammattimuusikosta koostuva kamarimusiikkiryhmä, joka aloitti toimintansa vuonna 2003 ja konsertoi säännöllisesti niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ryhmän ohjaajina ovat toimineet Maurice Bourque, Harri Mäki, Ralf Gothoni, Joy Farrall, Ilpo Mansnerus, Markus Maskuniitty ja Esa Tapani.

Päivi Kukkonen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Hanna Juutilaisen ja Ilpo Mansneruksen johdolla. Diplomitutkinnot sekä kamarimusiikista että huilunsoitosta hän suoritti erinomaisin arvosanoin. Kukkonen toimi Seinäjoen kaupunginorkesterin huilun äänenjohtajana kauden 2005-2006 ja Kuopion kaupunginorkesterissa hän on soittanut huilun äänenjohtajana vuodesta 2008 lähtien. Tähän toimeen hänet kiinnitettiin vakituiseksi tammikuussa 2011.

Laura Kemppainen on opiskellut oboensoittoa Sven-Erik Paanasen ja Jorma Valjakan johdolla Helsingin Ammattikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui vuonna 2010 musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin suoritettuaan sekä oboensoiton että kamarimusiikin diplomitutkinnon. Kemppainen on osallistunut lukuisille mestarikursseille ja lukuvuonna 2006-2007 hän opiskeli Salzburgissa Universität Mozarteumissa professori Stefan Schillin johdolla. Kemppainen on työskennellyt useissa suomalaisissa sinfoniaorkestereissa ja Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa. Vuonna 2012 Kemppainen kiinnitettiin Suomen Kansallisoopperan orkesteriin.

Okko Kivikataja on opiskellut klarinetinsoittoa Helsingin Ammattikorkeakoulussa, Sibelius-Akatemiassa ja Strasbourgin Konservatoriossa. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2006 opettajinaan Anna-Maija Korsimaa ja Armand Angster. Opinnot ovat täydentyneet lukuisilla mestarikursseilla. Kivikataja piti ensikonserttinsa Sibelius-Akatemiassa keväällä 2008. Helsingin Konservatorion klarinetinsoiton opettajan toimeen Kivikataja kiinnitettiin elokuusta 2007. Opetustyön ohella hän on työskennellyt muusikkona useissa suomalaisissa sinfoniaorkestereissa, yhtyeissä sekä festivaalikokoonpanoissa. Syksyllä 2012 Kivikataja suoritti puhallinorkesterinjohdon diplomitutkinnon Sibelius-Akatemiassa.

Joonas Seppelin on opiskellut International Ensemble Modern orkesteriakatemiassa, Hochschule Für Musik und Darstellende Kunst Frankfurtissa professori Esa Tapanin johdolla, sekä Sibelius-Akatemiassa Timo Ronkaisen johdolla. Seppelin aloitti Helsingin Kaupunginorkesterin käyrätorviryhmän vakituisena jäsenenä maaliskuussa 2011. Hän on myös tehnyt pidempiä sijaisuuksia Lapin Kamariorkesterissa ja Radion Sinfoniaorkesterissa sekä toiminut avustajana useimmissa suomalaisissa ammattiorkestereissa, Frankfurtin oopperassa ja Ensemble Modern orkesterissa. Hän on myös toiminut taiteilijana Korsholman musiikkijuhlilla, Kuhmon kamarimusiikissa,Young euro Classic Festivaalilla sekä Uudenkaupungin Crusell-viikoilla.

Sari Seppelin valmistui syksyllä 2010 Sibelius-Akatemiasta erinomaisin arvosanoin. Hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille ja kauden 2007-2008 Seppelin opiskeli Universität für Musik und Darstellende Kunst Wienissä professori Richard Gallerin johdolla. Seppelin on toiminut aktiivisen kamarimusisoinnin ohella myös avustajana useissa suomalaisissa sinfoniaorkestereissa. Kymi Sinfonietassa Seppelin on toiminut fagotin varaäänenjohtajan viransijaisena kevään ja syksyn 2007 ja Lappeenrannan Kaupunginorkesterissa fagotin äänenjohtajan viransijaisena kevään 2011.

 

ADAM VILAGIN ESITTELY SÄVELLYKSESTÄÄN DIRECTIONS!

Directions on Fantasiakvintetin tilaama teos. Työskentely teoksen parissa alkoi syksyllä 2014 ja teos valmistui talvella 2015. Teoksen neliosainen muotorakenne liittyy viimeaikaiseen kiinnostukseeni rakentaa kokonaisuuksia moniosaisuuden kautta. Directions on tässä mielessä sisarteos 2013 säveltämälleni episodimaisista osista rakentuvalle jousitriolleni Incidents. Teoksessa Directions osien itsenäisen identiteetin muodostamisen lisäksi minua kiinnosti eri tyyppisten yhteyksien luominen osien välillä. Osat sisältävät toisiaan yhdistäviä tekstuurillisia, soinnillisia ja harmonisia tekijöitä. Näitä tekijöitä on käsittelyn kautta viety teoksen osissa ikään kuin eri suuntiin, mihin teoksen nimi Directions viittaa.

Avausosassa Noise kantavana voimana on hälymäisyyden ja säveltasollisuuden saumaton yhteiselo vauhdilla eteenpäin puskevassa liikkeessä. Avausosan energisyys on tyystin poissa seuravaassa osassa, jonka tunnelmaa leimaa arvoituksellisuus. Osan Drops materiaalin muodostaa repetitioon pohjautuva tekstuuri, jota kutsun pisaratekstuuriksi. Hiljaisuutta käytetään teoksen osissa eri tavoin osana etenemistä, mutta toisessa osassa hiljaisuuden käyttö saavuttaa laajimman merkityksensä. Osan Shadows ideana on tekstuurien varjomainen käsittely. Osassa esiintyy myös avausosan hälymäisyyden uusia käsittelymuotoja sekä toisen osan pisaratekstuurin varjomaista käsittelyä. Kolmannella osalla on näin ollen myös retrospektiivinen olemus. Osan Bustle rakenne on prosessimainen. Pääideana on osan alussa esiintyvän rakenteen rytminen ja harmoninen kehittyminen kohti kulminaatiota. Osassa on kuultavissa avausosasta tuttu mikrointervallilla höystetty sireenimäinen tekstuuri. Päätösosassa tekstuuria laajennetaan sekä rekisterin että soinnin saralla äärimmilleen. Fantasiakvintetti kantaesitti teoksen viime huhtikuussa konsertissaan Helsingin Musiikkitalossa. Haluan kiittää Teoston sävellystilaustoimikuntaa, Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahastoa, Sibelius-rahastoa sekä Pohjois-Savon taidetoimikuntaa saamastani taloudellisesta tuesta.

Adam Vilagi (s.1977) on syntynyt Unkarissa ja muuttanut perheensä mukana Suomeen 1979. Vilagi on opiskellut sävellystä Sibelius-Akatemiassa Erkki Jokisen ja Eero Hämeenniemen johdolla ja Budapestin Liszt Akatemiassa György Orbánin oppilaana. Vilagi on täydentänyt sävellysopintojaan Sävellyspaja-mestarikurssilla Jukka Tiensuun, Jouni Kaipaisen ja Magnus Lindbergin johdolla. Vilagi valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2008. Vilagin teoksia on esitetty laajalti Suomessa, useissa Euroopan maissa sekä Japanissa.
Viimeaikaisista esityksistä mainittakoon kitarateoksen The Threatened Assassin... esitys Purcell Room -salissa Lontoossa Otto Tolosen esittämänä, orkesteriteoksen Organic esitys Pohjoismaisilla Musiikkipäivillä Helsingin Musiikkitalossa Tapiola Sinfoniettan (Nils Schweckendiek) esittämänä, sekä alttoviulukonserton Mirror kantaesitys Kuopion musiikkikeskuksessa Jussi Tuhkasen ja Kuopion kaupunginorkesterin (Atso Almila) esittämänä. Tärkeitä innoittajia Vilagille ovat mm. elokuvaohjaaja Roman Polanskin elokuvat, kirjailija István Örkényn novellit sekä taidemaalari René Magritten maalaukset. Vilagi työskentelee tällä hetkellä Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston myöntämällä työskentelyapurahalla.