VALSE TRISTE - SIBELIUS 150

Su 15.11.2015 klo 16 Kuopion kaupungintalo

Sibelius

Focus Pianotrio: Liisi Nuora-Kapanen, viulu; Juha Malmivaara, sello & Katariina Liimatainen, piano sekä Marjatta Airas, laulu & Jouni Innilä, resitoija

KÄSIOHJELMAT: 15 € / 10 € seuran jäsenet, eläkeläiset / 2 € opiskelijat - ovelta, vain käteisellä

 
 

Jean Sibelius:

Valse triste op. 44 (sov. Jaakko Kuusisto)

Focus Pianotrio

Flickan kom ifrån sin älsklings möte op. 37/5
Var det en dröm? op. 37/4
(san. J.J. Wecksell)
Svarta rosor op. 36/1 (san. J.L.Runeberg)
 

Marjatta Airas, laulu & Katariina Liimatainen, piano

Romanssi d-molli op. 24/4
Säf, säf susa op. 36/4 (sov. Selim Palmgren)
Impromptu h-molli op. 5/5

Katariina Liimatainen, piano

Melodraama Svartsjukans nätter JS 125 (san. Johan Ludvig Runeberg)

Jouni Innilä, resitoija
Marjatta Airas, laulu
Focus Pianotrio

VÄLIAIKA

Nocturne op. 51/3
Humoreski IV op. 89/2
Romanssi op. 78/2
Masurkka op. 81/1

Liisi Nuora-Kapanen, viulu & Katariina Liimatainen, piano

Lastu lainehilla op. 17/7 (san. Ilmari Calamnius)
Kaiutar op. 72/4 (san. Larin Kyösti)

Marjatta Airas, laulu & Katariina Liimatainen, piano

Laetare anima mea (Ylistä sieluni, Cantique) op. 77/1
Rondino D-duuri op. 81/2

Juha Malmivaara, sello & Katariina Liimatainen, piano

Pianotrio C-duuri ”Loviisa” JS 208
I Allegro
II Andante- Piu Lento-Lento
III Allegro con brio

Focus Pianotrio

 

 

ESIINTYJISTÄ:

Focus Pianotrio on soittanut yhdessä v:sta 1999 lähtien ja konsertoinut kotimaan lisäksi mm. Islannissa, Norjassa, Tanskassa, Venäjällä ja Itävallassa.
Trion monipuolinen ohjelmisto koostuu niin perinteisestä kuin uudemmastakin pianotriomusiikista.
Focus Pianotrio on tehnyt yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa, kantaesittänyt ja levyttänyt mm. CD Focus Ensemble ja baritoni Tommi Hakala (2003, Magnus Lindberg, Jarmo Sermilä, Mikko Heiniö, Paavo Heininen).

Pianisti Katariina Liimatainen toimii Kuopion konservatorion pianonsoiton yliopettajana syksystä 2012 alkaen. Tätä ennen hän toimi Jyväskylän ammattikorkeakoulun pianonsoiton lehtorina ja yliopettajana Hän valmistui Wienin musiikkiakatemiasta ja suoritti jatko-opintoja Prahan musiikkiakatemiassa ja Moskovan Tshaikovski-konservatoriossa.
Hänet on palkittu mm.Ilmari Hannikainen- ja Maj Lind-pianokilpailuissa sekä kansainvälisessä Franz Liszt-pianokilpailussa Parmassa (1992).
Hän on konsertoinut laajalti kotimaassa, useissa Euroopan maissa ja Venäjällä solistina ja kamarimuusikkona, toiminut monien pianokilpailujen juryssa ja pitänyt mestarikursseja useissa eurooppalaisissa musiikkikorkeakouluissa.

Viulisti Liisi Nuora-Kapanen toimii nykyisin Jyväskylä Sinfonian II konserttimestarina.
Tätä ennen on toiminut mm. Tampereen kaupunginorkesterin vuorottelevana konserttimestarina.
Nuora-Kapanen on valmistunut Moskovan Tshaikovski-konservatoriosta vuonna 1993 korkeimmin arvosanoin.
Hän on saanut Kuopion viulukilpailussa 2.palkinnon (1989), Juhani Heinosen viulukilpailussa 1.palkinnon (1982) sekä Aberdeenissa Skotlannissa The Skene Award-kilpailun erikoispalkinnon (1988).
Nuora-Kapanen soittaa vakituisesti myös Suomalaisessa kamariorkesterissa ja Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa.

Juha Malmivaara on Jyväskylä Sinfonian soolosellisti.
Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Varpu Siiralan ja Erkki Raution johdolla (diplomi 1982).
Jatko-opintoja hän suoritti Franz Liszt -musiikkiakatemiassa Budapestissa sekä Mihail Homitzerin mestarikursseilla.
Malmivaara on toiminut Haitto-trion sellistinä 10 vuotta (1979–89).
Hän soittaa myös Pihtipudas Kvintetissä, joka on konsertoinut Euroopan, Etelä-Amerikan ja USA:n merkittävimmissä konserttisaleissa ja festivaaleilla. Kvintetillä on useita levytyksiä.
Malmivaara soittaa myös vapaan musiikin yhtyeessä ”Karhu”.
Malmivaaralla on lukuisia esiintymisiä orkestereiden solistina ja hän on myös opiskellut orkesterinjohtoa Atso Almilan ja prof. Jorma Panulan johdolla.
1982–86 Malmivaara toimi sellonsoiton lehtorina Keski-Suomen konservatoriossa.

 

Marjatta Airas tunnetaan niin ooppera- ja operettilavoilta kuin mustalaismusiikin ja uuden musiikinkin esittäjänä, hän on kotonaan sekä sinfoniaorkesterin solistina että itkuvirsien parissa.

Marjatta Airas suoritti lauludiplominsa Sibelius-Akatemiassa erinomaisin arvosanoin professori Liisa Linko-Malmion johdolla. Hän on opiskellut lisäksi Ritva Auvisen johdolla ja useaan otteeseen ulkomailla opettajinaan mm. Vera Rozsa, Fedora del Monaco, Dorothy Irving, Oren Brown, Rudolf Bautz ja Regine Crespin.

Hän on esiintynyt kaikkien suomalaisten sinfoniaorkestereiden solistina ja konsertoinut kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa ja USA:ssa. Kapellimestarikumppaneita ovat olleet mm. Sakari Oramo, Petri Sakari, Esa-Pekka Salonen, Jorma Panula, Okko Kamu, Hannu Koivula, Atso Almila, Tibor Boganyi ja Osmo Vänskä. Erityisen läheisiä pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita ovat olleet kapellimestarit Ossi Runne ja George de Godzinsky sekä pianisti Folke Gräsbeck.

Oopperaa, operettia ja musikaalia Marjatta Airas on esittänyt Suomen Kansallisoopperassa (solistivierailuja yli 12 vuoden ajan), Savonlinnan Oopperajuhlilla, Estonia-teatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, useimmissa alueoopperoissamme (mm. Turku, Oulu, Pori, Vaasa, Mikkeli ja Kuopio) sekä kaupunginteattereissa (Lahti, Pori, Kotka, Kouvola, Vaasa).

Tärkeimpiä hänen yli 30 ooppera- ja operettisoolistaan ovat Carmen (yli 200 esitystä), Tosca, Butterfly, keskeiset tehtävät uutuusoopperoissa (mm. Jukka Linkolan Ronja Ryövärintytär ja Elina sekä Aulis Sallisen Kuningas lähtee Ranskaan, Punainen viiva ja Ratsumies) sekä pääroolit opereteissa Mustalaisruhtinatar, Iloinen leski, Kreivitär Mariza, Viktorian husaari ja Lepakko. Hänen viime vuosien oopperatöitään ovat Mikko Heiniön Käärmeen hetki Kansallisoopperassa, Aulis Sallisen Punaisen viivan Riika, Cavalleria Rusticana ja Gianni Schicchi sekä päärooli Baba Menottin oopperassa Meedio – kolme viimemainittua Oulun Oopperassa. Keväällä 2012 hän esiintyi mm. Mustalaisruhtinattaren Sylva Varescuna Tampereella ja Helsingissä, syksyllä Sevillan parturin Bertana Kuopiossa. Kesäksi 2013 hän harjoitti laulut ja tanssit Pielaveden legendaariseen Viulunsoittaja katolla –produktioon ja esiintyi naispääosassa Goldena; tammikuuksi 2014 valmistuu Leonard Bernsteinin kamariooppera Trouble in Tahiti.

Marjatta Airas on esittänyt paljon kamarimusiikkia sekä uutta musiikkia. Hänelle ovat omistaneet teoksiaan mm. Kaija Saariaho ja Jukka Linkola. Hän on levyttänyt negro spirituaaleja, espanjalaista musiikkia, wieniläislauluja sekä mustalaismusiikkia Zingara-kvartettinsa kanssa. Hänen viimeisin cd-levynsä Kauaksi sinne sisältää säveltäjä Ernst Lingon yksinlaulutuotannon.

Suomen Operettitähdeksi Marjatta Airas nimitettiin MTV:n kilpailussa 1991. Hyvinkään kaupungin taidepalkinnon hän sai 2003. Vuosiksi 2008-10 hänelle myönnettiin valtion kolmivuotinen taiteilija-apuraha.

 

Näyttelijä ja trubaduuri Jouni Innilä työskentelee vakituisella kiinnityksellä Jyväskylän kaupunginteatterissa. Aikaisemmin hän on näytellyt myös Joensuun ja Turun kaupunginteattereissa, Turun Ruotsalaisessa teatterissa sekä Samppalinnan kesäteatterissa.  Hänen työhistoriansa käsittää 130 produktioita, joista noin 50 on ollut musiikkiteatterin parissa.