SOIVA MIKA WALTARI

Su 24.4.2016 klo 16
Kuopion kaupungintalo

Olli-Pekka Tuomisalo, saksofoni
Risto-Matti Marin, piano
Antti S. Paavilainen, kertoja

Konsertissa yhdistyvät Waltarin runollisen kauniit tekstikatkelmat mm. Debussyn, Tsaikovskin, Ellingtonin ja Schulhoffin sävellyksiin muodostaen tarinakokonaisuuden nuoruudesta ja rakkaudesta 1920-luvun Suomessa.

Kesto n. 1 tunti 10 minuuttia, ei väliaikaa. Käsiohjelmat: 15€ / 10€ seuran jäsenet, eläkeläiset / 2€ opiskelijat - ovelta, vain käteisellä

OHJELMA:

Jimmy Dorsey: Oodles of Noodles

Earl Hagen: Harlem nocturne

Erwin Schulhoff: Hot-sonata
1 .M.M.=66
2. M.M.=112
3. Lamento ma molto grottesco

Claude Debussy: Pellavatukkainen tyttö

Marcel Dautremer: Tango et tarantelle

Gaetano Braga: Angel´s serenade

Piotr Tsaikovski: Ken kaihon tuntee

Gabriel Fauré: Unen jälkeen

Duke Ellington: Sultry sunset

Henri Tomasi: Ballade

Mika Waltari: Tekstikatkelmia  kirjoista Suuri illusioni, Jumalaa paossa, Appelsiininsiemen ja Muukalaislegioona sekä eräästä Waltarin kirjeestä Jalo Sihtolalle.

 

ESIINTYJISTÄ:

Olli-Pekka Tuomisalo (s. 1970) on soittanut eri sinfoniaorkesterien solistina yli 100 kertaa esittäen pääasiassa suomalaisia konserttoja (Nordgren, Haapanen, Gunaropulos, Fagerlund, Aho etc), mutta myös kansainvälisen ohjelmiston kulmakiviä (Debussy, Glazunov, Martin, Cowell, Waxman, Creston). Tuomisalolle on omistettu yli 50 saksofonisävellystä, joita hän on esittänyt Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Islannissa,Venäjällä, Belgiassa, Englannissa, Espanjassa, Kiinassa, Ranskassa ja Saksassa sekä viidellä Yhdysvaltain kiertueella.

Tuomisalo työskentelee suomalaisen klassisen saksofonimusiikin kokonaislevytyksen parissa - hän on levyttänyt yli 100 kotimaista teosta, joista 23 orkesterin säestyksellä. Tuomisalo esiintyy säännöllisesti sekä pianotaiteilija Risto-Matti Marinin että Akateemisen Saksofonikvartetin kanssa. Hän toimii usein myös avustajana Helsingin Kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Kamariorkesteri Avanti!:n sekä bilebändi Jean S:n riveissä.

Tuomisalo valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 1999 ja musiikin tohtoriksi vuonna 2009. Sibelius-Akatemian ensikonserttinsa hän piti syksyllä 2002. Helmikuussa 2013 Tuomisalo julkaisi 1900-luvun alkupuolen merkittävimmän suomalaisen klarinetistin ja saksofonistin, Matti Rajulan elämäkertakirjan. Hän on myös kuulunut Mika Waltari –seuraan sen perustamisesta lähtien ja omistaa lähes 80 Waltarin kirjoittamaa kirjaa.

Risto-Matti Marin on soittanut kahdeksan kansainvälisesti kiitetyn soololevynsä lisäksi myös kuudella kamarimusiikkilevyllä, ja tehnyt lukuisia radionauhoituksia Yleisradiolle. Lisäksi hän on esiintynyt useimmilla merkittävillä kotimaisilla musiikkifestivaaleilla. Marin suoritti taiteellisen tohtorintutkinnon kunniamaininnalla Sibelius-Akatemiassa vuonna 2010 ja sai seuraavana vuonna Suomen Kulttuurirahaston kolmivuotisen taiteilija-apurahan. Vuonna 2015 Marinille myönnettiin valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha. Konsertoinnin ja levyttämisen ohessa Marin myös luennoi pianomusiikista ja pitää mestarikursseja eri puolilla Suomea.

Hänen opettajinaan toimivat Kuopion konservatoriossa Jouni Räty ja Jaakko Untamala ja sittemmin Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjerna ja Teppo Koivisto. Monet
merkittävät kotimaiset nykysäveltäjät (mm. Eero Hämeenniemi, Sebastian Fagerlund ja Matthew Whittall) ovat säveltäneet teoksiaan Marinille. Hän on sekä soolopianistina että yhdessä saksofonisti Olli-Pekka Tuomisalon kanssa kantaesittänyt parisenkymmentä uutta nykymusiikkiteosta.

Antti Paavilainen (s. 1970) on Jean S. -orkesterin solisti ja perustajajäsen. Hän on laulanut, näytellyt, tanssinut, soittanut, sovittanut ja kipparoinut Uuden Iloisen Teatterin, UIT:n revyissä vuodesta 2008. Paavilainen on tehnyt näyttelijä/laulaja -rooleja myös muissa teatteri- ja televisioproduktioissa, esim. Smokkijätkät, Albatrossi ja Heiskanen, Suomi-Ilmiö, Salattut elämät jne.

Paavilainen valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2000. Mieluisinta Waltaria ovat historialliset tiiliskivet. Monipuolinen äänenkäytön ammattilainen on sukulaislasten lempi-iltasatusetä.