POHJOLAN TUULIA, ETELÄN EKSOTIIKKAA

Ti 13.2.2018 klo 19 Kuopion keskusseurakuntatalo

Risto Lauriala, piano
Tero Latvala, viulu
Marko Ylönen, sello

Beethoven - Ravel - Kuula

Yhteistyössä Kuopion Tuomiokirkkoseurakunta

Käsiohjelmat: 15€ / 10€ seuran jäsenet, eläkeläiset / 2€ opiskelijat - ovelta, vain käteisellä

Ohjelma:

Ludvig van Beethoven: Allegretto WoO 39, B-duuri (1812)

Maurice Ravel: Pianotrio, a-molli (1914)
I. Modéré 
II. Pantoum. Assez vif 
III. Passacaille. Très large 
IV. Final. Animé 

VÄLIAIKA

Toivo Kuula: Pianotrio op.7, A-duuri (1907-1908)
I. Moderato assai
II. Scherzo. Allegro con brio
III. Andante elegico
IV. Finale. Allegro vivace

Beethovenin tuotannosta löytyy laaja valikoima kamarimusiikkia, esim. pianotrioja, jousikvartettoja sekä sonaatteja eri soittimille.  Tällä kertaa kuulemme lyhyen yksiosaisen teoksen Allegretto B-duuri pianotriolle, WoO 39, joka on sävelletty vuonna 1812.  Seuraavaksi siirrytään 100 vuotta ajassa eteenpäin. Maurice Ravelin pianotrio on oikea helmi 1900-luvun pianotriojen keskuudessa. Neliosaisessa teoksessa on vaikutteita mm. baskien rytmikkäästä kansanmusiikista ja malesialaisesta runoudesta, johon toisen osan nimi Pantoum viittaa. Trio valmistui vuonna 1914, juuri ennen Ravelin liittymistä Ranskan armeijaan ensimmäisessä maailmansodassa. Väliajan jälkeen on vuorossa Toivo Kuulan massiivinen, kestoltaan lähes tunnin mittainen neliosainen teos. Kiihkeänä suomalaisuusaatteen kannattajana tunnettu Kuula sävelsi ainoaksi jääneen pianotrionsa v. 1908 ja siinä on pohjoismaisia ja pohjalaisia vivahteita.  

Esiintyjät:

Pianotaiteilija Risto Lauriala aloitti musiikkiopinnot Oulussa Helge Lückin ja myöhemmin Oulun musiikkiopistossa J.Törnwallin oppilaana. Sibelius- Akatemiassa hän opiskeli professori T.Mikkilän johdolla suorittaen pianodiplominsa 1972. Opintojaan hän on täydentänyt Lontoossa Ilona Kabosin yksityisoppilaana sekä Wienin musiikkikorkeakoulussa Dieter Weberin johdolla. Pianisti on myös suorittanut humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa pääaineenaan musiikkitiede.

Suuren yleisön tietoisuuteen Risto Lauriala nousi vuonna 1970 voitettuaan ensimmäisen palkinnon Maj Lind- pianokilpailussa. Vuonna 1974 hän sai ensimmäisen palkinnon Stepanov -kilpailussa Wienissä.Ensikonserttinsa Risto Lauriala piti vuonna 1973, jonka jälkeen hän on esiintynyt ahkerasti kamarimuusikkona, orkestereiden solistina ja lied- pianistina Euroopan maissa, Neuvostoliitossa/Venäjällä, Japanissa ja USA:ssa. Konserttisarjoissaan Risto Lauriala on esittänyt Beethovenin pianokonserttoja, Bachin Partitat sekä Schubertin pianosonaatteja.

Risto Lauriala on toiminut Sibelius-Akatemian säestyksen lehtorina vuodesta 1978 sekä vuosina 1981-82 piano- ja kamarimusiikin lehtorina. Hän on myös saanut valtion 5-vuotisen taitelija-apurahan vuosina 1987-91 ja 1997-2001.

Viime vuosina Risto Lauriala on tehnyt lukuisia levytyksiä. Naxos -yhtiölle hän on levyttänyt mm. Sibeliusta, transkriptioita Bachin viulu- ja urkuteoksista sekä Josef Sukin ja Selim Palmgrenin pianoteoksia.Suomalaiselle Alba -yhtiölle hän on levyttänyt Beethovenin Diabelli -muunnelmia, Bachin Partitoja, Goldenberg-variaatiot, “Die Kunst der Fuge”- teoksen pianoversiona, sekä Schubertin pianoteoksia. Jouluna 2002 häneltä ilmestyi Alban tuottamana Schubertin lauluja Lisztin sovittamana, Helsingin Sanomat valitsi sen 30:nen parhaimman v.2002 julkaistun klassisen musiikin levytyksen joukkoon. Bach-levytykset ovat saaneet erinomaisia arvioita myös ulkomailla mm.arvostetuissa Gramophone- ja Classic Cd- lehdissä. Sibelius, Suk ja Bach -levytykset ovat saaneet erinomaisia arvioita myös ulkomailla mm.arvostetuissa Gramophone- ja Classic Cd- lehdissä.

Tero Latvala, 7-vuotiaana soitonopintonsa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla aloittanut viulisti on urallaan työskennellyt konserttimestaritehtävissä mm. Suomen Kansallisoopperassa, Turun kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa, Tampere filharmoniassa, Sinfonia Lahdessa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterissa. Hän on esiintynyt kamarimuusikkona ja solistina sekä kotimaassa että ulkomailla. Vuodesta 2005 Latvala on opettanut Sibelius-Akatemiassa ja toimii tällä hetkellä Taideyliopistossa täyspäiväisesti sekä viulunsoiton että jousisoitinten orkesterikoulutuksen lehtorina. Lisäksi hän toimii Jean Sibelius-Nuoriso-orkesterin kouluttajana.

Jo viisitoistavuotiaana Marko Ylönen soitti Turun sellokilpailujen finalistina. Myöhemmin hän saavutti 2. palkinnon Pohjoismaisissa sellokilpailuissa Turussa 1990 sekä palkintosijan Moskovan Tsaikovski-kilpailujen finaalissa samana vuonna. Keväällä 1996 hän voitti 1. palkinnon Concert Artists Guild -kilpailussa New Yorkissa.

Marko Ylönen on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona eri puolilla Suomea, useissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Ylönen soittaa säännöllisesti suomalaisten orkestereiden solistina. Keski-euroopassa hän on esiintynyt mm. Camerata Salzburgin, English Chamber Orchestran, Hollannin Kamariorkesterin ja Prahan kamariorkesterin solistina.Hän on myös toiminut Tapiola Sinfoniettan äänenjohtajana, Radion Sinfoniaorkesterin 1. soolosellistinä ja Uusi Helsinki -kvartetin jäsenenä.

Ylösellä on läheinen suhde kamarimusiikkiin, jota hän on soittanut monien Suomen ja maailman eturivin muusikoiden kanssa eri kokoonpanoissa monilla musiikkijuhlilla. Hänet on valittu Korsholman musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi vuosiksi 2008 ja 2010-2012, missä tehtävässä hän toimi myös kesällä 2003. Syksystä 2000 lähtien Ylönen on toiminut sello- ja kamarimusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa,  ja aloitti kamarimusiikin professorin virassa syksyllä 2009.Hän on pitänyt mestarikursseja Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Itävallassa, Egyptissä ja Azerbaidzanissa.

Klassisen kantaohjelmiston lisäksi Ylönen on esittänyt myös nykymusiikkia. Hän on soittanut useita suomalaisten sävellysten kantaesityksiä.Marko Ylösen levytysluettelo sisältää sekä uusia sellokonserttoja että perinteistä ohjelmistoa Ondine-, BIS- ja Finlandia-levymerkeillä. Viimeisimpinä on julkaistu Sibeliuksen kaksi vakavaa kappaletta op.77 sisältävä CD (Lahti Sinfonia/Vänskä, BIS), Peteris Vasksin sellokonserton levytys (Tampere Filharmonia/Storgårds, Ondine) ja Joonas Kokkosen sellokonserton levytys(Radion Sinfoniaorkesteri/Sakari Oramo, Ondine) sekä Chopinin ja Rachmaninovin sellosonaatit( Arto Satukangas, Alba)

Ylönen on opiskellut Csaba Szilvayn, Erkki Raution, Heikki Rautasalon ja Heinrich Schiffin oppilaana.