Uusi Helsinki -kvartetti

Su 7.10. klo 16 Kuopion kaupungintalo

Ludwig van Beethoven:
Jousikvartetto F-duuri, opus 18 nro1
Jousikvartetto e-molli, opus 59 nro 2
Jousikvartetto Es-duuri, opus 127

Uusi Helsinki -kvartetti: Petri Aarnio, 1. viulu- Taija Angervo, 2. viulu - Ilari Angervo, Alttoviulu - Joel Laakso, sello.

UUSI HELSINKI -KVARTETTI perustettiin vuonna 1982. Jo kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1984, kvartetti voitti kaksi kvartettikilpailua: Viitasaaren Kvartettikilpailun ja Concertino Praga -kilpailun Prahassa. Voitot olivat ponnahduslauta nuoren kokoonpanon uralle. Huhtikuussa 1994 Uusi Helsinki -kvartetti sijoittui toiseksi Lontoon kansainvälisessä jousikvartettikilpailussa. UHK palkittiin myös yleisöpalkinnolla sekä palkinnolla parhaasta tilausteoksen esityksestä. Vuonna 1997 Uusi Helsinki -kvartetille myönnettiin Nuori Suomi -palkinto.

Onnistuneet vierailut mm. Wigmore Hallissa Lontoossa sekä lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla ovat vakiinnuttaneet kvartetin aseman kansainvälisessä musiikkielämässä. Euroopan lisäksi kvartetti on esiintynyt Japanissa, Australiassa ja Israelissa. Vuonna 1997 Uusi Helsinki -kvartetti aloitti Tampereen Konservatorion residenssikvartettina, jonka johdosta he konsertoivat ja opettavat säännöllisesti Tampereella. Kvartetti esitti kesällä 1998 Helsingin Juhlaviikoilla ensimmäistä kertaa Bartókin kaikki kuusi jousikvartettoa kahtena peräkkäisenä päivänä. Keväällä 2001 yhtye esiintyi kiertueellaan ensimmäistä kertaa tunnetuissa Berliinin Konzerthausissa, Zürichin Tonhallessa ja Amsterdamin Concertgebowssa. Kaudella 2001-02 kvartetti järjesti oman konserttisarjan Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa esittäen wieniläistä musiikkia. Syksyllä 2004 UHK perusti Helsingin Ritarihuoneelle jousikvartettimusiikkiin keskittyvän konserttisarjan. Sarjassa esiintyy UHK:n lisäksi muita suomalaisia kvartetteja ja vierailevia ulkomaalaisia mestareita, kuten Juilliard-kvartetti (keväällä 2005) ja Hagen (syksyllä 2005). Kaudella 2005-06 Uusi Helsingin ulkomaanvierailut suuntautuvat Belgiaan, Hollantiin, Kreikkaan, Englantiin ja Saksaan.

Uusi Helsinki -kvartetti on opiskellut monien merkittävien opettajien johdolla, joista mainittakoon Risto Fredriksson, Eli Goren ja Peter Csaba. Kvartetti on opiskellut myös Amadeus-, Takács-, Chillingrian- ja Britten -kvartettien johdolla.

Uusi Helsinki -kvartetti on levyttänyt Finlandia Recordsille kaksi levyä. Vuonna 1997 julkaistu debyyttilevy sisältää molemmat Janacekin kvartetot sekä osia Dvorakin sarjasta Sypressejä. Vuonna 1998 julkaistiin levytykset Sibeliuksen ja Griegin kvartetoista. Kvartetti on myös levyttänyt klarinetisti Kari Kriikkun kanssa Ondine levy-yhtiölle. Uusi Helsinki -kvartetti on tehnyt myös lukuisia radio- ja televisionauhoituksia Euroopassa ja Japanissa.
PETRI AARNIO, I viulu, on opiskellut Itä-Helsingin musiikkiopistossa Geza Szilvayn ja Sibelius-Akatemiassa Lajos Garamin oppilaana. Hän jatkoi opintojaan New Yorkissa Dorothy Delayn ja Joel Smirnoffin johdolla vuosina 1984-1990. Petri Aarnio on Radion sinfoniaorkesterin konserttimestari. Aarnion instrumenttina on Vincenzo Ruggeri vuodelta 1696.

TAIJA ANGERVO, II viulu, aloitti viulunsoiton opinnot 1979 Lahdessa Päijät-Hämeen Konservatoriossa. Sibelius-Akatemiaan hän siirtyi 1994 Seppo Tukiaisen ja Mi-Kyung Leen oppilaaksi ja suoritti viulunsoiton diplomitutkinnon keväällä 2000. Hän on opiskellut myös Kuhmon Viulukoulussa Zinaida Gilelsin, Ilja Grubertin ja Pavel Vernikovin oppilaana, useilla mestarikursseilla sekä 1998-1999 Kölnin Musiikkikorkeakoulussa Mihaela Martinin luokalla. Angervo toimii Radion Sinfoniaorkesterin 2. konserttimestarina sekä Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin jäsenenä. Taija Angervo soittaa Radion sinfoniaorkesterin omistamalla Goffredo Cappa viululla.

ILARI ANGERVO, alttoviulu, on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Helge Valtosen ja Jouko Mansneruksen johdolla. Angervo opiskeli Berliinissä Hochschule der Künstessä Wolfram Christin johdolla 1988-90. Vuodesta 1990 lähtien Ilari Angervo on ollut Radion Sinfoniaorkesterin 1. sooloaltisti. Angervo on soittanut useimpien suomalaisten orkestereiden solistina. Hän on esiintynyt solistina myös Saksassa, Venäjällä ja Japanissa. Ilari Angervon soitin on J.B.Guadagnini vuodelta 1762.

JOEL LAAKSO, sello, aloitti sellonsoiton Riihimäen musiikkiopistossa ja jatkoi opintojaan vuodesta 1991 Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla. Vuonna 1997 hän aloitti Sibelius-Akatemian solistisella osastolla opettajanaan Martti Rousi. Laakso on opiskellut myös Edsbergin kamarimusiikki-instituutissa Ruotsissa Torleif Thedéenin johdolla. Joel Laakso on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla. Hän on Virtuosi di Kuhmo- kamariorkesterin jäsen.