Bernstein: Trouble in Tahiti

Pe 4.4.2014 klo 19 Finlandia-talo

Ohjaus: Veera Airas
Kapellimestari: Rauno Tikkanen
Rooleissa: Marjatta Airas & Jouni Kokora
Teija Orjala, Ossi Jauhiainen & Henri Tikkanen

Bernsteinin nerokas, jazz-vaikutteinen musiikki ja säveltäjän oma oivaltava teksti iskevät terävästi parisuhteen haasteisiin ulkoisen hyvinvoinnin keskellä. Oopperan juonenkäänteitä kommentoivat svengaava laulutrio ja 15 soittajan orkesteri. Vajaan tunnin mittaisen oopperan lisäksi ensimmäisellä puoliajalla esitetään otteita mm. oopperasta Carmen.

Ohjaus: Veera Airas
Kapellimestari: Rauno Tikkanen
Rooleissa: Marjatta Airas & Jouni Kokora
Teija Orjala, Ossi Jauhiainen & Henri Tikkanen

Konsertti Finlandia-talossa 4.4.2014 klo 19 järjestetään Zonta Internationalin naisten ja tyttöjen aseman parantumiseen tähtäävän kansainvälisen palvelutoiminnan hyväksi.

LIPUT Lippupisteestä

 

VEERA AIRAS opiskeli teatterialaa Englannissa ja Skotlannissa: Dudley Collegessa Community Theatre -toimintaa (näytteleminen, lavastus, valaistus, tuottaminen, ohjaus), Wolverhamptonin yliopistossa ja Edinburghin Queen Margaret yliopistossa ohjausta ja dramaturgiaa valmistuen Edinburghista dramaturgiksi (BA of Drama and Theatre Arts). Hän on laajentanut opintojaan elokuvaan Voionmaan opiston elokuva- ja tv-linjalla sekä Palmenian dokumenttikäsikirjoituskoulutuksessa. Ulkomaisia teatteriopintoja edelsivät taide- ja käsityökurssi (Sisälähetysseuran opisto), English Drama Course (Länsi-Suomen opisto) sekä maskeeraus- ja hiusmuotoiludiplomi (Face Art, Helsinki).

Veera Airas on toiminut freelance-teatteriohjaajana ja -lavastajana, elokuvaohjaajana ja -käsikirjoittajana, kuvaajana ja leikkaajana, graafikkona, maskeeraajana, kriitikkona ja kouluttajana sekä Isossa-Britanniassa että Suomessa, viime vuosina erityisesti Helsingissä ja Kuopiossa. Hänen dokumenttielokuvaansa Hairy Business on esitetty kolmella kansainvälisellä filmifestivaalilla. Ulkoministeriön rahoittamana hän teki dokumentin Keniassa toimivasta slummikoulusta ja toimii nyt Pakolaisneuvonnan dokumenttikouluttajana. Hänen viimeisin ohjaus- ja lavastustyönsä oli kesän 2013 suurmenestykseksi muodostunut Viulunsoittaja katolla Pielaveden kesäteatterissa.

RAUNO TIKKANEN, MuM suoritti klarinettidiplominsa vuonna 1987 kapellimestari-klarinetisti Osmo Vänskän johdolla Sibelius-Akatemiassa. Kapellimestari opintoja hän on tehnyt legendaarisen professori Jorma Panulan ja  kapellimestari Atso Almilan johdolla. Tikkanen on täydentänyt opintojaan mm. Budapestissä 1986, Lontoossa 1988, Genevessä 1989 ja USA:ssa 1995.  Vuosina 1987-2001 Rauno Tikkanen toimi Kuopion kaupunginorkesterin klarinetistina ja opettajana Kuopion konservatoriossa. Hän on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona  Suomen lisäksi Italiassa, Saksassa, Englannissa, Eestissä, Venäjällä, Unkarissa, Ranskassa ja USA:ssa. Lisäksi Tikkanen on johtanut mm. seuraavia orkestereita; Utah Filharmonia (USA), Il Maestri (Lontoo), Vanemuise Sinfonia orkesteri ja Pärnu Filharmonia (Eesti), Kuopion kaupunginorkesteri, Mikkelin kaupunginorkesteri, Sinfonia Verona (Italy) ja Brasovin Filharmonikot (Romania). Tikkanen on tehnyt yhteistyötä myös Suomalaisen klarinettiyhtyeen ja Rauno Tikkanen Quartet:in kanssa esiintyen Suomen lisäksi mm. Pietarin Valkeat Yöt, Gera Jazzfuhling, Riika New Music festivaaleilla.

Rauno Tikkasen musiikillinen kenttä liikkuu klassisesta jazziin, jopa pop –musiikkiin niin solistina kuin kapellimestarinakin. Hänen repertuaariinsa kuuluu klassisien sinfonioiden lisäksi aikamme musiikki, cross over sekä sinfoniset jazzproduktiot; mm . Henry Wolkingin ”Powell Canyons” saksofonille, jazztriolle ja sinfoniaorkesterille, Heikki Sarmannon Jazzooppera ”Manon”, Atso Almilan Fagottikonserton ja Herbert Lindholmin musiikin kantaesitykset.

Tikkanen on palkittu useaan otteeseen musiikillisista ansioistaan: Vuoden Kuopiolainen Jazzmuusikko -palkinto 1991, Minna-patsas 1992, Kuopion kaupungin Hopeinen ansiomerkki 1997 sekä Aili Muroma säätiön tunnustus monipuolisena muusikkona. Vuodesta 2001 alkaen Rauno Tikkanen on toiminut Savonia-ammattikorkeakoulun orkesteri- ja kamarimusiikin lehtorina. Vuosina 2005-2008 hän toimi musiikin ja tanssin yksikön johtajana. Vuoden 2007-2008 Tikkanen oli Fulbright-stipendiaattina  Californiassa USA:ssa.

MARJATTA AIRAS tunnetaan niin ooppera- ja operettilavoilta kuin mustalaismusiikin ja uuden musiikinkin esittäjänä, hän on kotonaan sekä sinfoniaorkesterin solistina että itkuvirsien parissa.

Marjatta Airas suoritti lauludiplominsa Sibelius-Akatemiassa erinomaisin arvosanoin professori Liisa Linko-Malmion johdolla. Hän on opiskellut lisäksi Ritva Auvisen johdolla ja useaan otteeseen ulkomailla opettajinaan mm. Vera Rozsa, Fedora del Monaco, Dorothy Irving, Oren Brown, Rudolf Bautz ja Regine Crespin.

Hän on esiintynyt kaikkien suomalaisten sinfoniaorkestereiden solistina ja konsertoinut kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa ja USA:ssa. Kapellimestarikumppaneita ovat olleet mm. Sakari Oramo, Petri Sakari, Esa-Pekka Salonen, Jorma Panula, Okko Kamu, Hannu Koivula, Atso Almila, Tibor Boganyi ja Osmo Vänskä. Erityisen läheisiä pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita ovat olleet kapellimestarit Ossi Runne ja George de Godzinsky sekä pianisti Folke Gräsbeck.

Oopperaa, operettia ja musikaalia Marjatta Airas on esittänyt Suomen Kansallisoopperassa (solistivierailuja yli 12 vuoden ajan), Savonlinnan Oopperajuhlilla, Estonia-teatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, useimmissa alueoopperoissamme (mm. Turku, Oulu, Pori, Vaasa, Mikkeli ja Kuopio) sekä kaupunginteattereissa (Lahti, Pori, Kotka, Kouvola, Vaasa).

Tärkeimpiä hänen yli 30 ooppera- ja operettisoolistaan ovat Carmen (yli 200 esitystä), Tosca, Butterfly, keskeiset tehtävät uutuusoopperoissa (mm. Jukka Linkolan Ronja Ryövärintytär ja Elina sekä Aulis Sallisen Kuningas lähtee Ranskaan, Punainen viiva ja Ratsumies) sekä pääroolit opereteissa Mustalaisruhtinatar, Iloinen leski, Kreivitär Mariza, Viktorian husaari ja Lepakko. Hänen viime vuosien oopperatöitään ovat Mikko Heiniön Käärmeen hetki Kansallisoopperassa, Aulis Sallisen Punaisen viivan Riika, Cavalleria Rusticana ja Gianni Schicchi sekä päärooli Baba Menottin oopperassa Meedio – kolme viimemainittua Oulun Oopperassa. Keväällä 2012 hän esiintyi mm. Mustalaisruhtinattaren Sylva Varescuna Tampereella ja Helsingissä, syksyllä Sevillan parturin Bertana Kuopiossa. Kesäksi 2013 hän harjoitti laulut ja tanssit Pielaveden legendaariseen Viulunsoittaja katolla –produktioon ja esiintyi naispääosassa Goldena; tammikuuksi 2014 valmistuu Leonard Bernsteinin kamariooppera Trouble in Tahiti.

Marjatta Airas on esittänyt paljon kamarimusiikkia sekä uutta musiikkia. Hänelle ovat omistaneet teoksiaan mm. Kaija Saariaho ja Jukka Linkola. Hän on levyttänyt negro spirituaaleja, espanjalaista musiikkia, wieniläislauluja sekä mustalaismusiikkia Zingara-kvartettinsa kanssa. Hänen viimeisin cd-levynsä Kauaksi sinne sisältää säveltäjä Ernst Lingon yksinlaulutuotannon.

Suomen Operettitähdeksi Marjatta Airas nimitettiin MTV:n kilpailussa 1991. Hyvinkään kaupungin taidepalkinnon hän sai 2003. Vuosiksi 2008-10 hänelle myönnettiin valtion kolmivuotinen taiteilija-apuraha.

JOUNI KOKORA on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi 2003. Hän on opiskellut myös professori Roland Hermannin johdolla Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa Saksassa.

Vuodet Saksassa jatkuivat kiinnityksellä Pforzheimin kaupunginoopperaan vuosina 1999-2001. Sieltä Kokora siirtyi Nürnbergin valtionteatteriin vuosiksi 2001-2004. Tuolloin hänen rooleihinsa kuuluivat esimerkiksi Dulcamara Lemmenjuomassa, nimirooli Figaron häissä, Leporello Don Giovannissa sekä Neljän paholaisen roolit oopperassa Hoffmann kertomukset.

Kokora on vieraillut Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1997 alkaen rooleina mm. nimirooli Mozartin oopperassa Figaron häät, Pizzarro Beethovenin oopperassa Fidelio, Waldner Straussin oopperassa Arabella ja Caspar Weberin oopperassa Paholaisen palkka-ampuja. Hän on myös vieraillut lukuisissa oopperaproduktioissa muualla Suomessa, mm. Tampereella, Turussa, Oulussa ja Savonlinnan oopperajuhlilla sekä Helsingin Juhlaviikoilla.

Kokora on vieraillut useissa saksalaisissa oopperataloissa vuodesta 2000 lähtien. Vierailuista muissa kansainvälisissä oopperataloissa mainittakoon Pariisin Bastiljin ooppera vuonna 2006, jossa Kokora lauloi Tsargon roolin Kaija Saariahon Adriana Materissa (ohjaus Peter Sellars), Nürnbergin oopperan Wagnerin Ring-vierailuesitys Pekingissä (Reininkulta / Donner) sekä Viron Kansallisooppera, jossa Kokora on vieraillut vuosina 2007-2009 Rossinin Tuhkimon Don Magnificona.

Jouni Kokora on esiintynyt Radion sinfoniaorkesterin, Turun, Lahden ja Oulun kaupunginorkestereiden,  sekä useiden saksalaisorkestereiden solistina. Hän on laulanut solistina mm. Händelin Messias-oratoriossa, J.S.Bachin tunnetuimmissa suurissa kirkkomusiikkiteoksissa, Beethovenin 9. sinfoniassa sekä Verdin Requiemissä.

2013 kesällä Kokoraa kuultiin Savonlinnan oopperajuhlien La Traviatassa, syksyn 2013 ohjelmistossa on operetit Lohjalla ja Keravalla, Mozart ja Salieri oopperan Salierin rooli Lapin kamariorkesterin solistina Rovaniemellä, sekä Porissa Don Pasquale oopperan nimirooli. Taiteellisen työn lisäksi Kokora opiskelee Metropolia ammattikorkeakoulussa, tarkoituksenaan valmistua Musiikkipedagogiksi vuoden 2014 aikana